Dalto wint zenuwslopend duel

28 januari 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - In Hoenderdaal moest het zaterdagavond gaan gebeuren voor Dalto/BNApp.nl. Alleen winst zou de Driebergse ploeg lucht geven en vertrouwen. Voor tegenstander Nic/Alfacollege gold eigenlijk hetzelfde, want na de ruime nederlaag vorige week tegen PKC was het ook voor hen zaak om weer punten te gaan pakken om weg te blijven van de onderste plaatsen. Het verschil op de ranglijst was voor de wedstrijd slechts 1 punt in het voordeel van Dalto/BNApp.nl. Dankzij een sterk collectief optreden stapten de geel-zwarten als overwinnaars van het veld (29-26).

Ondanks dat er niet zo heel veel publiek op de wedstrijd was afgekomen, zat de sfeer er vanaf het begin goed in. De D-side had allemaal nieuwe trommels en liet zich luidkeels horen. Dalto begon de wedstrijd voortvarend met een prachtige doorloopbal van Jelle Steenbeek en even later maakte ook Barbara Brouwer een doorloopbal. Daartussen zat nog een gemiste strafworp van Nic. Dalto kreeg maar moeilijk grip op Ricky Wu en international Rianne Echten, maar had wel als grote voordeel dat iedereen in de ploeg een doelpunt kon maken en dat zaterdag ook deed. Na de 3-1 door Otto Fabius van afstand en de 4-2 van Barbara Brouwer ook van afstandsschot was het Nic dat bij 4-4 langszij kwam. Dalto had nog eenmaal een voorsprong van 5-4 door Jesper Oele met een strafworp maar daarna was het Nic dat overtuigend de betere ploeg was in de eerste helft: Vooral topschutter Ricky Wu was onhoudbaar en hij maakte het zijn directe tegenstander Otto Fabius heel erg moeilijk.

Steeds als Dalto weer aan leek te haken, scoorde Wu of Echten. Toen Dalto net voor rust nog twee onnodige goals weggaf was de ruststand geheel verdiend 13-16 voor Nic en had het publiek er een hard hoofd in. Na rust greep coach Ron Steenbergen al vrij snel in na weer een doelpunt van Wu. Maarten van Brenk kwam Otto Fabius vervangen om zo verdedigend meer druk te kunnen geven.

Het keerpunt in de wedstrijd was een gele kaart voor de tegenstander van Jesper Oele, die weer een ijzersterke wedstrijd speelde, en dat moment werd gebruikt door Dalto om een tandje bij te schakelen en beter in de wedstrijd te komen. Maarten van Brenk maakte het Wu moeilijker om tot scoren te komen en hij maakte zelf belangrijke goals. Dide van Eck die een hele goede tweede helft speelde scoorde halverwege de 21-22 en alles was nog mogelijk. De 21-23 was nog voor Nic, maar door een ontketende Jelle Steenbeek met een doorloopbal en Barbara Brouwer met een vrije bal, stond er voor het eerst weer een gelijke stand op het scorebord: 23-23.

Toen Bart Nieuwenweg, die zichzelf geheel opofferde voor de ploeg, gelijk daarna met een schot van halve afstand de 24-23 binnenschoot ontplofte Hoenderdaal bijna. De score ging hierna om en om en geen van beide ploegen kwam echt los. Het eerste en enige schot van Kaylee Alblas betekende de 25-25 met nog 5 minuten zuivere speeltijd. De spanning was voelbaar, zeker toen het Nic toch weer lukte om op 25-26 te komen. De D-side en het overige publiek gingen allemaal staan om Dalto in de laatste fase volop aan te moedigen. Dat had effect, want eerst scoorde Maarten van Brenk de gelijkmaker. In dezelfde minuut maakte Jelle Steenbeek de mooiste goal van de wedstrijd door in de lucht de bal te vangen en vervolgens op drie meter voor de korf de bal met één hand binnen te gooien. Een explosie van geluid volgde, want het geloof was er dat er gewonnen kon worden. Bij Nic lukte het op dat moment allemaal niet meer en Dalto kreeg verschillende keren de bal mee of onderschepte hem. Toen Barbara Brouwer van afstand de 28-26 scoorde en Maarten van Brenk zijn prima invalbeurt bekroonde met een afstandstreffer was het gedaan. Dalto ging winnen en iedereen vierde het feestje mee.

Dalto staat nu met 9 punten uit 10 wedstrijden nog wel in het rechterrijtje, maar heeft wel afstand genomen van de onderste plekken en is er weer even lucht.

Doelpuntenmakers: Jelle Steenbeek (5), Barbara Brouwer (5), Jesper Oele (4), Maarten van Brenk (3), Otto Fabius (3), Bart Nieuwenweg (3), Dide van Eck (3), Loraine Vissers (2), Kaylee Alblas