Taakstraf voor oud-wethouder Klijnhout

24 januari 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Oud-wethouder en inmiddels afgetreden raadslid Stan Klijnhout (VVD) heeft van het Openbaar Ministerie 100 uur taakstraf gekregen. Het OM bood Klijnhout deze straf gisteren aan tijdens een taakstrafzitting en de Driebergenaar heeft dit aanbod geaccepteerd. De oud-wethouder van de voormalig gemeente Driebergen-Rijsenburg werd verdacht van het niet melden van extra inkomsten aan de gemeente, in de periode dat hij wachtgeld ontving.

Tot 2006 was Klijnhout wethouder in de gemeente Driebergen-Rijsenburg. Daarnaast werkte hij voor 16 uur per week als directeur van het Marechausseemuseum. Nadat zijn functie van wethouder was beëindigd, ontving hij wachtgeld. In mei 2006 werd zijn functie van directeur bij het museum met terugwerkende kracht per 1 januari 2006 uitgebreid van 16 naar 38 uur. De hieruit voortvloeiende extra inkomsten heeft hij vervolgens niet bij de gemeente opgegeven, zodat hiermee geen rekening is gehouden bij de bepaling van de hoogte van het wachtgeld. In de periode van 1 januari 2006 tot 13 september 2009 ontving de oud-wethouder daardoor te veel wachtgeld. Het teveel ontvangen wachtgeld van ruim € 121.000,- heeft de oud VVD-bestuurder inmiddels terugbetaald.

Klijnhout had zijn zetel in de huidige gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug vanwege deze zaak in oktober definitief opgegeven. Sinds juni had hij zich al tijdelijk teruggetrokken als raadslid, nadat de wachtgeldaffaire aan het licht kwam. Mede vanwege deze omstandigheden is het taakstrafaanbod naar het oordeel van de officier van justitie passend.

advertentie
advertentie