Maarnaar gaat 15 jaar de cel in

23 januari 2013 om 00:00 Nieuws

MAARN (JPU) - De 53-jarige Maarnaar die vorig jaar juni zijn echtgenote om het leven bracht, is woensdag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens moord. Volgens de rechters koos de man ervoor om zijn vrouw te wurgen nadat hij haar eerst zwaar had verwond met een koevoet. Tegen de Maarnaar was ook vijftien jaar celstraf geëist.

De politie trof de vrouw vorig jaar levenloos in haar bed aan nadat de Maarnaar in de vroege ochtend van zondag 10 juni het alarmnummer had gebeld met de mededeling dat hij 'een moord wilde aangeven'. Het slachtoffer was meerdere keren met een koevoet op haar hoofd geslagen, maar uit sectie bleek dat het hoofdletsel niet dodelijk was. Volgens de patholoog-anatoom stierf de vrouw een tot drie uur na de klappen omdat ze werd gewurgd.

De rechtbank sloot niet uit dat de verdachte in een opwelling met de koevoet had geslagen, maar volgens de rechters had hij daarna voldoende tijd om na te denken en was er daarom sprake van voorbedachte rade. ,,U heeft er voor gekozen om uw echtgenote te wurgen", achtte de rechter moord bewezen. Het echtpaar zou gaan scheiden.

In de straf hield de rechtbank er rekening mee dat de Maarnaar enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard, maar ook dat hij 'onverminderd groot verdriet' had veroorzaakt bij zijn kinderen. De verdachte had in de rechtszaal weliswaar zijn verontschuldigingen aangeboden aan zijn kinderen, maar volgens de rechtbank staat daar tegenover dat hij nog steeds geen volledig openheid heeft gegeven over wat er zich die nacht in de woning heeft afgespeeld.

advertentie
advertentie