Training Sta Sterk tegen pesten

24 januari 2013 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - ,,Pesten is een groepsprobleem”, weet Daniëlle Brinkhuis uit ervaring, zowel uit haar eigen jeugd als uit haar loopbaan als leerkracht. Zij staat niet meer voor de klas, maar is een eigen praktijk gestart waar zij onder andere ‘Sta Sterk-trainingen’ geeft.

Weerbaarheid en positiever denken

door Monique José Timmermans

De Sta Sterk training van stichting Omgaan met Pesten staat vanaf nu in de databank effectieve jeugdinterventies. Deze sociale weerbaarheidtraining voor kinderen is op 18 januari goedgekeurd door de erkenningcommissie van het Nederlands Jeugdinstituut. Brinkhuis is blij met de erkenning die die de training heeft gekregen. ,,Zelf heb ik de effectiviteit namelijk ervaren. De opleiding heeft mij handvatten gegeven die ik kan toepassen bij kinderen, maar het bleek ook heel goed te werken om ze op mijzelf te betrekken. Met recht sta ik zelf ook sterker in mijn schoenen.”

De Sta Sterk training stelt vijf aandachtsgebieden centraal: lichaamstaal, assertiviteit, coping (omgaan met), sociale informatieverwerking en sociale vaardigheden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat training op deze gebieden werkt.

,,Als ik terugkijk naar mijn eigen jeugd heb ik het gemist dat mij handreikingen werden gedaan. Dat ik gewezen werd op de mogelijkheden die ik had om mijn eigen gedachten te sturen waardoor mijn uitstraling en gedrag zouden kunnen veranderen.” Brinkhuis heeft aan den lijve ervaren dat een schoolperiode niet altijd leuk is.

Een kind helpen is niet genoeg. Ook degenen die pesten moeten geholpen worden weet zij. ,,Ieder kind heeft kwaliteiten en dingen die hij of zij lastig vindt. Dat geldt net zo goed voor de pesters, die door te pesten macht zoeken en hun zwakte verbloemen.” Het zijn de leerkrachten die in dit groepsproces moeten bijsturen meent Brinkhuis, die zelf ook als leerkracht voor de klas heeft gestaan en met dergelijke kwesties in aanraking kwam. Het motiveerde haar om zich in het onderwerp te verdiepen en de opleiding bij de stichting Omgaan met Pesten te volgen. Nu is zij een van de trainers die de Sta Sterk-trainingen aan kinderen geeft.

Ook al is het niet vanzelfsprekend dat pesten stopt als het gepeste kind zich anders opstelt, een kind weerbaarder maken helpt wel degelijk. Een kind dat sterker in zijn/haar schoenen staat kan beter eigen grenzen aangeven en tegelijk die van anderen respecteren. Ook de ‘toeschouwer’ kan een belangrijke bijdrage leveren meent Brinkhuis. ,,Hoe reageert die als er iets gebeurt op het schoolplein?”

Sta Sterk trainingen zijn niet alleen voor groepjes individuele kinderen van toepassing, maar de oefeningen kunnen ook heel goed ingezet worden in schoolklassen. Op initiatief van een leerkracht kan het geven van training op school preventief werken tegen pesten. ,,Dat je er iets tegen kunt doen, heeft mij zo gedreven om met mijn werk een andere weg in te slaan.”

Brinkhuis start in februari/maart 2013 weer nieuwe groepstrainingen Sta Sterk (www.een-stap-vooruit.nl), locatie voor de trainingen is De Mersebergh in Maarsbergen.

advertentie
advertentie