Rondetafelgesprek over wonen

15 januari 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft haar woonvisie van 2008 geëvalueerd. Voor de CDA fractie vormde dit aanleiding om afgelopen maandag een rondetafelgesprek te houden voor de woningbouwcorporaties, ontwikkelaars, beleggers, financiële instellingen, zorg- en welzijnsinstellingen, de WoonAdviesCommissie (WAC) en het Seniorenplatform. Zij konden allemaal hun visie geven op wonen, zorg en welzijn in de gemeente.

Vanwege de ontwikkelingen in de (vastzittende) woningmarkt moet het gemeentelijk beleid op onderdelen worden aangepast of aangevuld. Het college stelt voor daarbij te focussen op doorstroming in de voorraad sociale huurwoningen en de bouw van huur- en koopwoningen voor middeninkomens. Aanvullend stelt het college voor duurzaam en levensloopbestendig te bouwen. Het college wil hiervoor in overleg gaan met woningbouwcorporaties en andere woonbetrokkenen.

De bijeenkomst van het CDA was druk bezocht en leverde behalve overduidelijke standpunten ook zeker nieuwe inzichten op. Zo pleitten de aanwezigen ervoor om prioriteit te leggen bij geschikte nieuwbouw voor ouderen (desnoods via hoogbouw) om zo de doorstroming op de woningmarkt ten behoeve van jongeren te bevorderen. Ook werd gevraagd de startersleningen te verhogen naar € 50.000,-.

Daarnaast zou het moeten gaan om aanpassing van de bestaande woningvoorraad om zorg aan huis mogelijk te maken. Een suggestie van het CDA zo mogelijk gemeentelijke grond in erfpacht uit te geven werd ondersteund, zij het volgens de aanwezigen dan wel tegen een niet te hoog bedrag.

De evaluatie van de woonvisie wordt tijdens de komende raadsvergadering (24 januari) besproken.

advertentie
advertentie