Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Ingezonden: Goede argumenten voor woningbouw Beaufortweg

9 januari 2013 om 00:00 Nieuws

Volgens Leefbaar Doorn (zie De Kaap/Stichtse Courant van 3 januari) valt het nieuwbouwplan aan de Beaufortweg in Doorn te kwalificeren als een vorm van gelegenheidsplanologie en getuigt het van visieloosheid dat op deze locatie appartementen en rijwoningen worden gebouwd. Over smaak valt te twisten, maar de suggestie dat aan dit 'postzegelplan' geen visie ten grondslag ligt, mag toch niet onweersproken blijven.

Om te beginnen: in de door onze gemeenteraad vastgestelde Structuurvisie 'Groen dus Vitaal', waarnaar Leefbaar Doorn nota bene verwijst, is deze locatie aangewezen als mogelijke ontwikkellocatie binnen de rode contour van Doorn. Dit is ook een logisch uitgangspunt: Het plan (14 appartementen en 7 rijwoningen) sluit aan op het karakter van de wijk, die ook nu al als primaire functie wonen heeft. De geplande bebouwing is op een ruimtelijk verantwoorde wijze goed in te passen. Het appartementengebouw komt qua bouwhoogte overeen met de omliggende bebouwing, namelijk 9,5 meter (in de hoek richting de tuin van de bestaande bebouwing is het lager).

De Welstandscommissie is ook ronduit positief over de kwaliteit van het ontwerp: door de hoogteverschillen, gevelsprongen en het verschil in materiaalgebruik (hout en metselwerk) oogt het plan kleinschalig. Uit het welstandsadvies blijkt dat de geplande bebouwing zeer goed op deze locatie past en het groen in de buurt goed tot zijn recht laat komen. Van bebouwing die niet in het straatbeeld zou passen of de buurt zou ontsieren is volgens de Welstand geen sprake.

Door het realiseren van betaalbare appartementen wordt diversiteit gecreëerd in de wijk. Dit versterkt het gemengde karakter en de kwaliteit van deze buurt en is bovendien in lijn met het gemeentelijk beleid uit de Woonvisie. In deze visie is aangegeven dat in de periode tussen 2008-2017 voor Doorn de behoefte aan extra woningen rond de 320 ligt. De vraag naar woningen komt voor het grootste deel uit de groep starters en gezinnen met lage tot middelhoge inkomens, waarbij het voorliggende plan voor een deel in de behoefte aan betaalbare woningen kan voorzien. Juist in deze tijd, waarin de woningmarkt op slot zit, is dit voor de inwoners en woningzoekenden van onze gemeente goed nieuws.

Namens het college van burgemeester en wethouders,

Tim Verhoef

Wethouder Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

advertentie
advertentie