Seniorenplatform: Van bewegen naar meer bewegen

21 december 2012 om 00:00 Nieuws

We worden - gemiddeld genomen - steeds dikker en zwaarder. Dat geldt voor de jeugd, het geldt voor volwassenen, het geldt ook voor ouderen. Grootste nadeel: het beinvloedt onze gezondheid. Daar hebben we zelf last van en daar heeft de samenleving als geheel last van. Hoe het tij te keren?

Jonge ellende

De meeste welvaartsziekten staken de laatste veertig jaar de kop op. De ellende is dus betrekkelijk jong, In 1960 was de gemiddelde Nederlander goed gezond en tobde niet met zijn of haar gewicht; in 1985 was 1 op de 3 Nederlanders te zwaar; gemiddeld gold dat toen voor ouderen minder dan voor anderen. Anno nu kampt 1 op de 2 Nederlanders met overgewicht en het probleem is bij de senioren net zo groot als bij anderen.

Raadsel

De gangbare mening is dat we teveel eten en te weinig bewegen. Dit voorjaar gooide de Amsterdamse chirurg Maurits de Brauw de knuppel in het hoenderhok. Niet te veel en te vet eten zou het probleem zijn, maar het eten van verkeerd voedsel, met veel makkelijk verteerbare koolhydraten. De wetenschappers vlogen elkaar nu in de haren; het publiek wacht nog op de ontknoping van het raadsel.

Bewegen helpt

Waar iedereen het over eens is, is dat bewegen helpt. Misschien niet eens zo zeer in de strijd tegen overgewicht, maar wel om botontkalking tegen te gaan, om de spieren sterker te maken, om de gewrichten soepel te houden, om het cholesterolgehalte te verminderen en om hart en longen sterker te maken. Bewegen is veruit het goedkoopste hulpmiddel om onze gezondheid op peil te houden en de kosten voor de gezondheidszorg te helpen temperen. Omdat onze jeugd steeds meer obesitasgevoelig lijkt, initieert de overheid beweegacties voor jongeren. Volwassenen in de kracht van hun leven maken massaal de tocht naar de sportschool. Senioren lijken een kwetsbare groep te vormen. Wie nog vitaal is, probeert vitaal te blijven, maar zodra de kommer en kwel toeslaat, schiet het bewegen er al gauw bij in. Het los moeten laten van je eigen sport, doet pijn. Je mist de inspanning en de uitdaging, de teamgenoten en de teamspirit. Het zoeken van een alternatief schiet er dan gauw bij in. Toch moet het, want bewegen helpt.

Zoek een maatje

Commerciële organisaties zien een gat in de markt: ze bieden (betaalde)maatjes aan. Zelf doen kan natuurlijk ook. Maak een plan, zoek een lotgenoot, trek de schoenen aan, ga naar buiten en zet de ene voet voor de andere. Van gewoon bewegen naar meer bewegen, dat is het parool voor het nieuwe jaar!

Marjolein Copier,

Namens het Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug

Tel. 0343-442804

www.seniorenplatformheuvelrug.nl

advertentie
advertentie