Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Laatste reddingspoging Huis Doorn strandt

21 december 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - Een ultieme laatste poging om er voor te zorgen dat Huis Doorn open kan blijven voor het publiek, strandde donderdag in de Tweede Kamer. Er is een Duitse stichting die misschien wilde investeren in Huis Doorn, maar dan was er wel 100.000 euro meer subsidie vanuit Den Haag nodig dan de voorgestelde 211.000 euro. Dit extra geld was nodig om als museum door te kunnen gaan. De Duitse stichting zou dan de financiering en het beheer van Huis Doorn op zich nemen. D66, CDA en ChristenUnie probeerden via een amendement meer subsidie voor het Doornse museum los te peuteren, maar vonden daarbij geen steun van de andere kamerfracties.

De huidige subsidie van ruim vijf ton wordt per 1 januari 2013 met meer dan de helft gekort. Dat is volgens het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen voldoende om onderhoud te plegen en de collectie te conserveren. De directie van het Doornse museum gaf eerder dit jaar al aan dat een dergelijk besluit betekent dat het huis van de Duitse Keizer Wilhelm II voor het publiek moet sluiten. Wel heeft minister Jet Bussemaker aangegeven een project te willen bekostigen over de Eerste Wereldoorlog ter gelegenheid van de herdenking 2014-2018.

De directie van Huis Doorn heeft in een persbericht gereageerd op het besluit. ,,Door dit besluit dreigt Huis Doorn een 'museum' zonder publiekstaak te worden. De subsidiekorting gaat in per 1 januari 2013. Gevolgen hiervan dienen zich nu al aan: Huis Doorn heeft inmiddels 6 van de 8 medewerkers moeten ontslaan. Het is een slag voor het museum, maar we zijn nog niet verslagen.''

Steun vanuit Duitsland is volgens de directie nog niet van de baan, ondanks het besluit in Den Haag. ,,De Stiftung für Preussische Schlösser und Gärten is mogelijk bereid tot een vorm van ondersteuning. Hierover is in januari een overleg gepland. Daarnaast is er nauw contact met de Duitse ambassade."

Ook loopt er nog een bezwaarprocedure tegen de subsidiekorting. ,,Dit alles maakt dat de toekomst van het museum niet volstrekt hopeloos is. In de loop van januari wordt duidelijk of deze opties perspectief opleveren", aldus de directie.

advertentie
advertentie