Zitvolleyballers veroveren koppositie met winst op landskampioen

17 december 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Met nog een inhaal- en bekerweek voor de boeg speelden de Heuvelrugvolleyballers de laatste competitieronde van 2012. Daarin ontvingen de mannen van Volleer koploper Vives 4 dat maar net met 2-3 kon winnen. De Volleervrouwen sloegen de aanval van Irene 2 op hun leidende positie af via 0-0 winst. Voor de zitvolleyballers stond eveneens een topper op het programma. Het Apeldoornse Alterno 1, de regerend landskampioen, moest de kracht van een ontketend Volleer ervaren: 4-0. De Enervoploegen hadden vrijaf, maar komen komend weekeinde nog binnen de lijnen.

Volleer mannen

De mannen moesten vol aan de bak tegen lijstaanvoerder Vives 4. Steeds als Volleer in de eerste set een kleine achterstand had weggewerkt, nam Vives weer afstand, vooral door een drietal, dat over een keiharde sprongservice beschikten. Aan het einde van de set was de afstand gegroeid tot zeven punten (18-25). In de tweede set keerde Jerrik Figge terug op de buitenpositie en met Erwin Schut op het midden was Volleer meer in balans. Dat leidde in de tweede tot een maximale voorsprong van vier punten waarvan er bij 25-23 nog twee waren overgebleven. Volleer was nog niet uitgeblust, want hoewel Vives zich in de derde set aanvallend beter manifesteerde, maakte dat weinig verschil. Opnieuw was 25-23 het resultaat. Vives liet daarna zien dat men niet voor niets aan de leiding staat en via 16-25 en 7-15 werd orde op zaken gesteld. Een resultaat waar Volleer dik tevreden mee was.

Volleer vrouwen

Opnieuw was er een tegenstander op bezoek, die het op papier Volleer lastig kon maken. Irene 2 stond weliswaar op gepaste afstand (7 punten), maar was de laatste wedstrijden goed op dreef. In de eerste set toonde Volleer een enorme gedrevenheid waarmee Irene werd gedeclasseerd: 25-12. Daarna leek het even alsof Irene gelijkwaardig aan Volleer was, maar na een spannende tweede set hield Volleer het hoofd koel, terwijl Irene driemaal achterelkaar uitsloeg (25-23). In de derde set leek het Irene wel te lukken. Volleer slaagde er maar niet in het gaatje van drie punten dat Irene sloeg, dicht te werken, maar bij 18-20 waren onhoudbare opslagen van Elsbeth Ammerlaan en Joliska Hellinga voldoende voor de winst (22-25). In de vierde set nam Leonie Beishuizen de spelverdeling van Laura Boltjes - die bijna drie sets lang onvermoeibaar uit alle posities set-ups produceerde - over. Volleer nam een 14-5 voorsprong, die keurig tot 25-17 setwinst werd gepromoveerd. Halverwege de competitie is nu de stand: 1. Volleer 11-44; 2. NVC 3 11-33; 3. Irene 2 11-32.

Zitvolleybal

Dat het met de vorm van de zitvolleyballers goed zit, was al een poos duidelijk. En afgelopen zaterdag moest landskampioen Alterno ervaren wat dat betekent. Volleer startte furieus met vijf punten van Karin Harmsen en na één doordraaironde stond er 17-9 op het scorebord. Het blok van Edmir Popara, Paul Harmsen en Saïd Mezlay was de baas over de lange aanvallers van Alterno. Na 25-14 voor Volleer leek Alterno in de tweede set even in de buurt te kunnen blijven. Maar nadat Jacob Hoeksma van 7-6 naar 15-6 had geserveerd, was ook die set voor Volleer (25-17). Volleer wilde meer en terwijl Alterno het ging zoeken in tactische aanvallen - een spelwijze die de Apeldoorners absoluut niet beheersen - nam Volleer een vernederende 20-3 voorsprong in de derde set die bij 25-7 eindigde. Volleer kon het zich permitteren te wisselen en bracht zelfs de nog onervaren Timo Mans in de ploeg. Karin Harmsen eindigde wat allang geen wedstrijd meer was in stijl zoals ze was begonnen: met 12 servicepunten van 13-10 naar 25-10. De stand aan kop van de eredivisie is nu: 1. Volleer 7-32; 2. Alterno 7-29; 3. Holyoke 7-14.