Ondernemend Heuvelrug: ‘Bewegen is altijd van levensbelang’

20 december 2012 om 00:00 Ondernemend

DOORN - Bewegen is het sleutelwoord voor een gezond en fit leven. Daar zijn de fysiotherapeuten van Somatic van overtuigd. ,,Je ziet de laatste jaren een verschuiving binnen het vak van fysiotherapeut, beweging krijgt een steeds belangrijker rol. Bewegen als onderdeel van de behandeling, preventief of voor doelgroepen”, vertelt Mark Brakké.

door Monique José Timmermans

Bewegen betekent gezonder leven, zowel voor mensen die een goede gezondheid hebben, als mensen met lichamelijke klachten, bijvoorbeeld artrose, diabetes of hartfalen. ,,Als de lichamelijke conditie verbetert, zullen de klachten een minder grote rol spelen in het dagelijks leven. Vaak kunnen mensen dan zelfs met minder medicijnen toe.” Volgens Brakké is naast het plezier voor veel mensen het stellen van een (gezondheids)doel een steeds belangrijker motivatie om te sporten.

Aan die behoefte komt hij met Somatic tegemoet. ,,We ontwikkelen pakketten met drie verschillende sportintensiteiten. Elk pakket bevat een programma voor drie maanden en afhankelijk van het succes kunnen mensen dan overstappen op een lichter of intensiever pakket.” Bij allemaal geldt dat er metingen gedaan worden en dat verwacht wordt dat men twee maal in de week één à anderhalf uur komt sporten. Daarnaast is het vanzelfsprekend dat thuis vaker de fiets in plaats van de auto wordt gepakt.

In het basispakket wordt gesport met een groep. In het tweede is meer begeleiding en naast de groepslessen een enkele les met een personal coach. Het meest intensieve pakket biedt de meeste individuele begeleiding en advies op maat met herhalingsconsulten. ,,Vooraf wordt het doel van de sportperiode bepaald, zodat na drie maanden gekeken kan worden in hoeverre dat doel is bereikt. En wat de beste vervolgstap is.”

Het is de ontwikkeling van de toekomst en daarin wil Somatic voorop lopen. ,,Daar ligt voor mij de passie in mijn werk. Hoe krijg je de kwaliteit van de geleverde dienst op het juiste niveau, hoe motiveer je mensen om de stap naar sporten te zetten.” Werken als fysiotherapeut doet Brakké zelf niet meer. ,,Ik ben echt ondernemer geworden. Van het jonge team heeft iedereen een achtergrond als fysiotherapeut. We willen samen voorop lopen bij de ontwikkelingen in ons vak.”

Steeds belangrijker volgens Brakké omdat ook de verzekeraars de waarde van bewegen zien. ,,Wij denken actief met hen mee hoe de fysiotherapie betaalbaar blijft.”

www.somatic.nl

advertentie
advertentie