Den Rooden Leeuw viert feest
13 december 2012 om 00:00 NieuwsAMERONGEN - Op 12 februari 2000 begonnen Gert te Roller en Petra Matthes zich in te werken bij Den Rooden Leeuw van Fr. Moberg, om op 12 december officieel het pand en de zaak over te nemen. Zij hadden niet gedacht zomaar 12,5 jaar vol te maken. Maar ze voelen zich prima en gaan met groot plezier door. Ook niet bedacht was dat de trouwe en onmisbare hulp Ali Belkadi op 12 december 2012 precies 20 jaar in vaste dienst zou zijn bij Den Rooden Leeuw. Eerst bij Moberg, en nu alweer 12 jaar bij de huidige eigenaren. Belkadi doet de afwas, repareert zaken en helpt waar hij nodig is. Hij is min of meer opgenomen in het gezin en weet eigenlijk alles van de keuken en het restaurant.
door Manus van Gent
Den Rooden Leeuw was al vanaf de 17e eeuw herberg, dijkwachthuis en tolhuis. Een multifunctioneel gebouw zouden we nu zeggen. In 1978 werd het huis verkocht en verbouwd tot restaurant. Samen met de Stallerij is De Leeuw blijvend een trefpunt voor Amerongen en omstreken. Het Rijksmonument is prachtig gelegen in de kruising van twee dijken en heeft een levendig terras aan Den Krommen Hoek.
Het is deze ligging van het historische gebouw, samen met de ruime woning op de eerste verdieping, die het restaurantechtpaar deed besluiten om wat te verbouwen en hier te blijven wonen met hun drie kinderen. Het concept van de Herberg is nog terug te vinden in de fraaie hoge deel (De Stallerij) waar wat gemoedelijker samen gegeten kan worden of waar partijen en recepties plaatsvinden.
De recente geschiedenis van Den Rooden Leeuw is natuurlijk vooral bepaald door Gert en Petra, die de taken goed verdeeld hebben en samen vol in het bedrijf staan. Maar zij willen uitdrukkelijk de persoon van Ali Belkadi op het toneel brengen. Hij werkt hier precies 20 jaar en zijn werkkracht, inzicht en vaardigheden hebben ervoor gezorgd dat indertijd de overgang van Moberg naar Gert en Petra prettig en zonder haperen verliep.
Belkadi is zeer tevreden met zijn werk en de waardering daar voor, en vindt vooral de ongedwongen opname in de familie van groot belang. Gevraagd aan Gert te Roller hoe zij, in deze kille economie verder willen, antwoordt hij: ,,Vooral letten op de kosten, zelf inkopen van verse en hoogwaardige voedingsmiddelen en onze klanten de combinatie van kwaliteit en prijs blijven bieden; ook in service.”