'Dood bewoner Bartiméus geen verband met reorganisatie'

11 december 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - Een onafhankelijke commissie heeft een onderzoek uitgevoerd naar de dood van een bewoner van Bartiméus in Doorn, op 18 oktober. Volgens het onderzoek is er geen direct verband te leggen tussen dit tragische incident en de reorganisatie die bij Bartiméus is doorgevoerd. Dit meldt de zorginstelling op haar website.

Het onderzoek behelsde een reconstructie van het incident op Bartiméus tot en met de aankomst van de bewoner in het ziekenhuis. De commissie stelde vast dat de betrokken bewoner voedsel heeft gekregen onder verantwoordelijkheid van twee medewerkers van de dagbesteding; vast voedsel dat over was van bij een buurgroep met een kookactiviteit. Het wordt aannemelijk geacht dat dit niet goed is doorgeslikt. Teruggekomen op de groep heeft de bewoner tijdens de lunch gehoest en gespuugd. De bewoner is naar het ziekenhuis gebracht en daar zijn de voedselresten verwijderd. Vervolgens heeft zich een longontsteking ontwikkeld en dat is betrokkenen een week later in het ziekenhuis fataal geworden. De commissie heeft geen uitspraak kunnen doen over het bestaan van een rechtstreeks verband tussen het geven van vast voedsel en het overlijden.

Naar aanleiding van het rapport zijn er gesprekken gevoerd met de betrokken medewerkers. Zij gaan beiden weer aan het werk. Tijdens het onderzoek zijn de medewerkers thuis geweest. Dat was geen strafmaatregel, maar juist om hen uit de wind te houden tijdens het onderzoek. Zo wordt gemeld op de website.

De commissie concludeert verder dat er verbetering mogelijk is in het controleren en informeren van medewerkers onderling. ,,Bartiméus dient er voor te zorgen dat informatie actueel en goed toegankelijk, terwijl anderzijds controles niet tot frustratie en angst in het uitvoerend werk mogen leiden", aldus de onderzoekscommissie. De directie Wonen heeft inmiddels een plan van aanpak tot verbetering aan de Inspectie van Volksgezondheid gezonden.

advertentie
advertentie