Hendrik-Jan de Wit wint dichtwedstrijd

4 december 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het gedicht 'Heuvelrug' van Hendrik-Jan de Wit is de winnaar van de 'Dwalen in Gedichten'-dichtwedstrijd. Dit maakt de Uit in de Heuvelrug-jury bekend. Het winnende gedicht wordt in een aantrekkelijke vormgeving op posters gedrukt, die onder meer in alle lokale VVV-kantoren komen te hangen. Naast het winnende gedicht krijgen de gedichten 'Langbroekerwetering' van Willem van Kooten en 'Gedicht Heuvelrug' van Ank van Geffen-Faber een eervolle vermelding van de jury.

Volgens de jury is het winnende gedicht van Hendrik-Jan de Wit ,,Zeer poëtisch. Het zit mooi en strak in het jasje: vier lettergrepen en vier regels in elke strofe." Daarnaast beschrijft de jury 'Heuvelrug' als origineel en verrassend, en geeft de dichter een goede weergave van zijn gevoel bij de Utrechtse Heuvelrug. Het gedicht zet aan tot vaker lezen, staat open voor interpretatie en beschrijft goed de verschillende elementen in de regio. De eervolle vermelding voor het gedicht van Willem van Kooten krijgt vooral lof toebedeeld voor het feit dat het gevoel van de regio goed tot uiting komt. Bovendien is het zeer origineel, met een goede rijm en een mooie cadans. Het gedicht van Ank van Geffen-Faber valt vooral op vanwege het mooie, niet geforceerde, rijm en het beschrijven van het gebied als een geschenk van de natuur.

,,We zijn aangenaam verrast door het aantal en de kwaliteit van de inzendingen", zegt Henk Achterberg, juryvoorzitter van de 'Dwalen in Gedichten'-dichtwedstrijd. ,,We hebben bijna honderd prachtige gedichten ontvangen. Vele daarvan verwoorden de geschiedenis van, en het gevoel bij, de regio Utrechtse Heuvelrug op een bijzondere manier. Het was dan ook een lastige beslissing om de winnaar te bepalen. Desondanks sprong het gedicht van Hendrik-Jan de Wit er wat ons betreft echt bovenuit. Een gedicht dat terecht hét gedicht van de regio mag zijn."

De 'Dwalen in Gedichten' dichtwedstrijd is georganiseerd om de regio Utrechtse Heuvelrug op een originele manier in de schijnwerpers te zetten. Dichters uit het gehele land stuurden maximaal twee gedichten in met daarin hun gevoel bij de regio. In de twee maanden dat de wedstrijd liep, zijn maar liefst 92 gedichten bij de organisatie binnengekomen. De jury bestond uit vertegenwoordigers van de VVV's in de regio, Wim van Amerongen en Henk Achterberg. Wim van Amerongen is schrijver van het boek 'In de voetsporen van Gerrit Achterberg' over het leven van deze dichter. Van Amerongen was vorig jaar nauw betrokken bij de opening van het Gerrit Achterberg-wandelpad in de regio. Henk Achterberg is dichter en heeft tien bundels op zijn naam staan.

Het winnende gedicht van Hendrik-Jan de Wit, de eervolle vermeldingen en alle andere ingezonden gedichten zijn te lezen op www.uitindeheuvelrug.nl/dichtwedstrijd.

advertentie
advertentie