Duur verlies Dalto

3 december 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Debutant LDODK bleef thuis ongeslagen in de Wereldtickets Korfbal League door met 23-21 te winnen van Dalto. Het was een ware thriller waar beide ploegen bij toerbeurt aan de leiding gingen, maar waar LDODK uiteindelijk de winst binnen haalde.

De ploeg van coach Ron Steenbergen blijft op dit moment weinig bespaard, want naast de langdurige blessures van Otto Fabius en Lieveke Meiling, verschenen ditmaal ook Jesper Oele, Barbara Brouwer en Dide van Eck niet helemaal fit aan de start. Gelukkig was Maarten van Brenk weer zover hersteld dat hij mee kon doen.

Op voorhand was duidelijk dat het treffen tussen LDODK/AH Gorredijk en Dalto belangrijk zou worden voor het onderste deel van de ranglijst. Dalto begon de strijd met nog maar één punt, LDODK met een puntje meer dankzij de verrassende winst in de openingswedstrijd op Blauw Wit. Voor beide ploegen stond er dus veel op het spel.

De thuisploeg nam snel de leiding en stond die de eerste zeventien minuten ook niet meer af. Op dat moment was het 8-8, waarbij direct opviel dat bij LDODK al vijf van de acht spelers hadden gescoord. De tactiek van trainer/coach Jan Sjoerd Pool pakte dan ook goed uit. ,,Onze kracht is dat we over meer schijven kunnen scoren. Dat wilden we nu beter doen dan in de vorige wedstrijden en dat kwam er vandaag ook uit.''

Bij Dalto was het aanvankelijk vooral aanvoerder Jelle Steenbeek die zich liet zien. Hij tekende voor vier van de eerste zeven treffers. Daarna kwam Maarten van Brenk los. Met de eerste twee van uiteindelijk zeven treffers zette hij Dalto op 8-10. Even leek het er op dat Dalto het verdedigend sterk voor elkaar had, terwijl het aanvallend bij LDODK/AH Gorredijk een stuk lastiger werd. Maar de thuisclub toonde enorme veerkracht door in vijf minuten tijd een 10-12 achterstand om te buigen naar twee punten voorsprong bij rust: 14-12. Het publiek in Gorredijk stond op de banken.

Maar ook Dalto liet zien over veerkracht te beschikken. Direct in de tweede helft was het al snel weer gelijk op 14-14 door doelpunten van Bart Nieuwenweg en Paula Bos. Het lukte Dalto echter niet in het vervolg van de wedstrijd nog weer op voorsprong te komen. LDODK nam steeds opnieuw leiding en toen de 16-15 werd binnengeschoten had bij LDODK de hele ploeg gescoord. Daarmee was gelijk het verschil in score verklaard, want bij Dalto had met name het vak van Bart Nieuwenweg, Jesper Oele, Paula Bos en Dide van Eck moeite om tot scoren te komen. Al snel in de tweede helft kwam Loraine Vissers in het veld en hiermee kwam er gelijk meer dreiging in het aanvalsvak maar toch kon ook deze wissel niet voorkomen dat LDODK uit liep naar drie punten voorsprong (20-17). Het beslissende gaatje was echter lastig te slaan. In de 58e minuut zorgde Bart Nieuwenweg vanaf de strafworpstip met zijn vierde treffer voor 22-21. Het was de laatste twee minuten nog ongemeen spannend en Dalto had verschillende mogelijkheden om de gelijkmaker te scoren, maar verzuimde dit. In de laatste aanval maakte LDODK de beslissende 23-21. Voor Dalto een duur verlies, want de ploeg staat nu met 1 punt op de één na laatste plek. Een plek die zo snel mogelijk verlaten moet worden, maar dan zal de ploeg wel constanter moeten gaan spelen en, het allerbelangrijkste, de kansen gaan afmaken. Zaterdag staat de wedstrijd tegen Fortuna/MHIR op het programma, aanvang 20.00 uur Hoenderdaal.

Doelpuntenmakers: Maarten van Brenk (7), Jelle Steenbeek (4), Bart Nieuwenweg (4), Jesper Oele (3), Paula Bos, Kaylee Alblas en Barbara Brouwer