Vrouwen Enervo en Volleer winnen strijd tegen koplopers

3 december 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De vrouwen van Enervo blijven verbazen als debutant in de Promotieklas. Opnieuw werd een topper aan de zegekar gebonden: Majella 1 werd met 1-3 in eigen huis verslagen. De mannen moesten na een lange reeks uitstekende uitslagen met 4-0 het hoofd buigen voor Switch 1. Volleer boekte met de mannen een 4-0 zege op VTC Woerden 4 terwijl de vrouwen de aanval van NVC 3 gedecideerd pareerden via een overtuigende 4-0 winst. De zitvolleyballers speelden de klassieker in Belfeld tegen Holyoke met als resultaat 1-3 winst.

Enervo

De vrouwen van Enervo konden weer beschikken over hun middenaanvalster Chantal de Bree. Behalve dat haar lengte en aanvalskracht een vaste waarde zijn voor het team, betekent dat ook dat andere speelsters weer op hun meer vertrouwde positie terugkeerden. Marije Cortenbach: ,,Majella speelde goed, maar onze verdediging stond als een huis en wij konden ervoor zorgen dat ze niet bij ons wegliepen.'' De eerste set werd elke kans benut (20-25), waarna een spannende tweede set volgde. Toen Enervo ook die set won (23-25) volgde de in het volleybal veel voorkomende 'derde-set-dip', waarin Majella, dat een aantal wissels in het veld had gebracht, met 25-17 de baas was. Halverwege de vierde set, bij een royale voorsprong van Enervo, kon de nieuwe spelverdeelster Mariëlle Pitlo haar debuut maken. Met 15-25 pakte Enervo de set en de tweede plaats op de ranglijst.

Voor de mannen betekende de wedstrijd tegen Switch het einde van een prachtige reeks. Erik Smit had daar wel een verklaring voor: ,,Door blessures konden we niet in onze sterkste opstelling spelen. We moesten schuiven en misten daardoor de mogelijkheden op het midden, normaal ons sterkste wapen.'' Switch maakte daar goed gebruik van en pas na 16-25 en 18-25 kon Enervo in het spoor van de Utrechters blijven. ,,We hadden die set kunnen winnen, maar aan het einde lukte het net niet de belangrijke acties te maken.'' Het werd 25-23 waarna de vierde set weer met ruim verschil (25-20) naar Switch ging. ,,Een ongelukkige wedstrijd, die we maar snel meten vergeten,'' was de conclusie van de aanvoerder van Enervo.

Volleer

De mannen kregen na een reeks hoog geklasseerde tegenstanders nu het tegen degradatie spelende VTC Woerden 4. Na een stroeve start nam Volleer een kleine voorsprong van drie punten die niet meer uit handen werd gegeven. In de tweede set leek Volleer halverwege de eerste set op stoom te zijn gekomen, maar de 20-12 voorsprong werd door VTC Woerden bijna weggewerkt (20-17) tegen de slordig spelende Leersumse ploeg. Via 25-19 werd deze set binnengehaald, waarna coach Jonathan Kits zijn mannen tot feller spel aanspoorde. Toen Volleer het ritme weer te pakken had, waren de Woerdenaren verder kansloos. Het krachtsverschil werd uitgedrukt in de cijfers 25-16 en 25-17.

De vrouwen waren tot in de toppen van hun vingers gemotiveerd om tegen medekoploper NVC 3 een maximaal resultaat te boeken. Nadat NVC in de eerste set tot 9-9 naast Volleer kon blijven sloeg Joliska Hellinga met drie strakke opslagen een gaatje. NVC bleek mentaal kwetsbaar en wist zich geen raad met het uitstekende blok van Volleer. Bij 25-18 was de eerste set een prooi voor Volleer. Leonie Beishuizen leidde ook in de tweede set de Volleeraanvalsters naar soms prachtige punten. Dat was nodig nadat NVC even onder de ruk van Volleer was uitgekropen (9-11). Vanaf dat moment ging Volleer op volle kracht naar 24-18 om op 25-20 set nummer twee te incasseren. NVC was daarna volkomen de kluts kwijt. Foute opslagen en ver uitgeslagen aanvallen wisselden elkaar af en zo kreeg Volleer de derde set in de schoot geworpen (25-13). In de vierde set was het al niet beter en met een bekeken bal maakte Elsbeth Ammerlaan het laatste punt op 25-15.

Zitvolleybal

De wedstrijden tussen Holyoke en Volleer hebben altijd een extra lading. Beide ploegen uit de top van het nationale zitvolleybal zijn erop gebrand om te winnen. Omdat Holyoke dit seizoen niet over enkele vaste spelers kan beschikken en de reserves niet van het juiste kaliber zijn, wis Volleer dat er mogelijkheden lagen om deze keer als winnaar uit de bus te komen. Immers de Leersumse ploeg is goed op elkaar ingespeeld en heeft een aantal sterke wapens in huis, waarvan de routine en spelvariatie de sterkste zijn. Op volle kracht spelend werden zo de eerste en tweede set met een ongebruikelijk groot verschil gewonnen (14-25 en 13-25). Volleer nam wat gas terug en bracht geleidelijk de wisselspelers in het veld. Nadat ook de derde set werd gewonnen (20-25) kon Holyoke de spreekwoordelijke eer redden via een nipte 25-23 in de laatste set.