Mooi verhaal in geslaagd Heuvelrugdictee

29 november 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - Bijna 50 deelnemers namen vorige week de pen ter hand om mee te schrijven met het Groot Heuvelrugdictee in de Twee Marken in Maarn.

door Monique José Timmermans

De coauteurs (inderdaad één woord volgens de jury) hadden zich verdiept in de geschiedenis van de dorpen en verrasten de aanwezigen op wetenswaardigheden uit het middenpaleolithicum, uit welk tijdperk de eerste sporen van menselijke aanwezigheid in Maarn dateren. Om vervolgens via het rooms-katholieke noviciaat gevestigd op Groot Plattenberg en het hedendaagse - in het dictee uiteraard omschreven als ‘contemporaine’ - computertijdperk met Engelse termen (geüpload) de blik te richten op de toekomst.

Daarin zagen zij een mooie bestemming voor het voormalige gemeentehuis. Een ‘weldadig geoutilleerd etablissement met een geïnspireerde chef-kok’ die samen met zijn eega ‘de smaakpapillen van hun clientèle’ (zonder trema op de e, door velen fout gedaan) weet te pamperen. Tot die tijd is het goed toeven in het ‘zeker niet oubollige forenzendorp, waar het op een mooie pinksterdag beregoed wandelen is’ en waar de ‘auto-ongelukken in het woon-werkverkeer al decennia lang significant afnemen’.

Over het algemeen waren de aanwezigen gematigd optimistisch tijdens de koffiepauze waarin de jury zich over het nakijkwerk boog. En niet onterecht, met gemiddeld 37 fouten gingen de deelnemers naar huis. Maar niet voordat de winnaars gehuldigd waren. Met de eerste prijs in de categorie professionals ging Bert Jansen (8 fout) terug naar Bussum. Bij de junioren mocht Erik Smienk zich de beste noemen en bij de overige deelnemers de uitzonderlijke situatie van twee Maarnse winnaars met elk 22 fouten. Eveline Ros prolongeerde haar titel van vorig jaar en deelt de roem van dit Heuvelrugdictee 2012 met dorpsgenoot Frans Kooymans.

Een warm dankwoord ging uit naar de schrijvers Hans Bouman, echtgenoot Geneviève Waldmann, die ook het duidelijk voorlezen voor haar rekening nam en hun dochter Rosalinde die de hedendaagse terminologie toevoegde aan de tekst.

Maarn Wijzer nam met ondersteuning van het dorpshuis en de bibliotheek de organisatie dit jaar voor haar rekening. Volgend jaar zal een van de andere dorpen het Heuvelrugdictee organiseren.

advertentie
advertentie