Goed bezocht symposium 't Hoge Licht

19 november 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - In 't Hoge Licht in Driebergen werd donderdag 15 november een goed bezocht symposium verzorgd over formele en informele ondersteuning van mensen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Het symposium was georganiseerd door de 'Werkgroep Samen Leven? Gewoon Doen!' naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van het Café Goedenavond, een ontmoetingsplaats voor mensen met beperking.

Drie verhalen van mensen met een beperking stonden centraal. Het waren stuk voor stuk verhalen van mensen die positief in het leven staan. Maar dat betekent niet dat zijn de ontwikkelingen van reorganisatie en bezuiniging niet merken. Zo vertelde Joke dat ze blij is met haar nieuwe appartement op Bartimeus, maar dat de keerzijde is: 's avonds om uiterlijk 22.00 uur binnen, want na 22.45 uur is er geen hulp meer om haar voor de nacht te helpen. Imke is 69 jaar oud en heeft dus geen bezigheden meer op de sociale werkplaats. Ze is nog goed gezond en goed ter been, maar als visueel beperkte is ze wel regelmatig alleen en als ze ergens naar toe wil dan moet ze een vrijwilliger zoeken. Want, begeleiding komt in de regel pas om 16.00 uur en dan is er veel te doen. Hans en Elly hebben samen anderhalf uur begeleiding per week. Dan kunnen de post en financiën behandeld worden. Maar er hoeft maar iets bijzonders te gebeuren of de problemen in hun relatie komen weer boven, dan is er eigenlijk geen tijd om die te bespreken. Continuïteit, zo vulde de ambulante begeleidster aan, is in een situatie als die van Hans en Elly van buitengewoon belang. Maar is die ook voor de toekomst gegarandeerd?

De verhalen werden voorgelegd aan een panel van drie mensen. Mevrouw Elisabeth van Oostrum vertegenwoordigde als wethouder de politiek, Bram Dekker sprak als voorzitter van het platform van diaconieën van de Heuvelrug en Hans Hessels was er als manager dagbesteding van Bartimeus. Zoveel werd wel duidelijk: hoe in de komende jaren de zorg voor mensen met beperking precies geregeld gaat worden en wat de bezuinigingen en reorganisaties concreet voor cliënten gaan betekenen is erg onzeker. Er zal veel creativiteit gevraagd worden. En vooral: samenwerking van politiek, instellingen en de samenleving (lees in dit geval: de kerken). In ieder geval werd toegezegd dat er aan die onderlinge samenwerking veel aandacht zal worden besteed. Onmiddellijk na afloop van het symposium werden dan ook bij de informele ontmoeting al verschillende afspraken gemaakt.

advertentie
advertentie