Winst en verlies voor Volleerploegen

19 november 2012 om 00:00 Sport

HEUVELRUG - Na drie overwinningen liepen de mannen van Volleer tegen Tovo 1 tegen een 2-3 nederlaag aan. De vrouwen lieten een slechte eerste set tegen Salvo '67 1 volgen met drie keer setwinst (3-1). Enervo versloeg bij de mannen in de streekderby Bourgondië 1 uit Wijk bij Duurstede af met 4-0. De vrouwen toonden wilskracht tegen Protos 1, dat na 0-2 met 3-2 werd verslagen. De zitvolleyballers gunden Apollo geen set: 4-0 winst.

Enervo

Zo langzamerhand roepen de vrouwen van Enervo een gevoel van bewondering op. De ziekenboeg zit boordevol en met behulp van drie speelsters uit het tweede team werd Protos 1 - geen tegenstander waar je gemakkelijk tegen speelt - bestreden. Marije Cortenbach: ,,Iris Broekhof, Leonie van veldhuizen en Djouke Deutekom speelden een degelijke wedstrijd, maar konden niet voorkomen dat Protos twee sets lang de lakens uitdeelde (19-25 en 19-25).'' Niemand gaf meer een stuiver voor de kansen van Enervo, behalve het team zelf. ,,Wij werden steeds beter. Door inzet van vechtlust, ons belangrijkste wapen, kreeg Protos het steeds moeilijker en na twee spannende sets (25-23 en 25-21) stonden we weer naast hen.'' De vijfde set begon Enervo slecht met een achterstand van vijf punten, normaal een onoverbrugbare marge. Maar ook die wet gold niet voor Enervo, dat met 15-13 won en zo toch nog de wedstrijd met 3-2.

De mannen kennen Bourgondië nog van vorig seizoen toen tweemaal werd verloren. Nu, een niveau hoger spelend, was Enervo vier sets lang de baas over de Wijkse ploeg. Erik Smit: ,,We hebben de laatste wedstrijden veel zelfvertrouwen gekregen. Met een lastige service voorkwamen we dat Bourgondië hun sterkste wapen, de middenaanval, in stelling kon brengen. Zo kwamen we redelijk gemakkelijk op een 2-0 voorsprong via 25-18 en 25-15.'' Pas daarna kon Bourgondië iets meer tegenstand bieden. De derde set kwam Enervo zelfs even achter, maar werd toch gewonnen (25-21). ,,In de vierde set leek het mis te gaan. Bij 8-16 leken we kansloos. Maar toen ik van 10-17 naar 21-17 had geserveerd was Bourgondië geknakt.'' Via 25-19 werd het een glorieuze 4-0 overwinning voor Enervo.

Volleer

Voor de mannen van Volleer leek er aanvankelijk een mooie revanche op de uitnederlaag tegen Tovo 1 in te zitten. Met degelijk volleybal werd in de eerste set een kleine voorsprong opgebouwd. Tovo hing 'aan het elastiek' en leek soms in de buurt te komen, maar telkens had Volleer dan een antwoord klaar, met uiteindelijk setwinst (25-20). Tovo kon het in de tweede set langer volhouden, maar Volleer had steeds de controle en liet Tovo niet langszij komen. De kleine marge werd vastgehouden tot 25-23. Daarna werd gewisseld en dat haalde het ritme uit de Leersumse ploeg. Tovo zag kans het initiatief naar zich toe te trekken en Volleer was niet bij machte het niveau van de voorgaande sets te hervinden. Na 20-25 en 15-25 werd in de vijfde set nog wel aangeklampt, maar ook die set ging verloren (12-15).

De vrouwen kregen met Salvo '67 uit Maartensdijk een onbekende tegenstander die weinig aanvalskracht had, maar over een taaie verdediging beschikte. Tot 10-10 in de eerste set leek er geen vuiltje aan de lucht, maar er volgde een periode waarin Volleer niet wist te scoren en Salvo stond zomaar op 15-20. Volleer werd te laat wakker en verloor de set met 21-25. Dat dat een volkomen onnodig verliespunt was bewees Volleer daarna. Zonder noemenswaardige inspanning, maar nu met een beter scorende aanval, kwam Volleer bij 8-7 in de tweede set op stoom en liet Salvo twee sets lang volkomen kansloos: 25-13 en 25-15. Pas in de vierde set kreeg Salvo weer even zicht op een beter resultaat. Maar vanaf 9-12 tot 20-15 nam Volleer definitief afstand. De verdediging van Salvo had geen antwoord meer op de steeds beter lopende Volleeraanvallen. Op 23-20 haalde Suzanne Veldman met twee serviceaces de trekker definitief over: 25-20.

Zitvolleybal

De wedstrijd tegen Apollo kon op papier de eerste serieuze opdracht worden voor Volleer. De ploeg uit Mill had verrast tegen Holyoke door twee sets te winnen en dus was Volleer de gewaarschuwde ploeg. De snelle 10-4 voorsprong werd tot 16-11 geconsolideerd en toen ging de gaskraan open: 25-16. Dat was ook het resultaat van de tweede set. Tot 18-16 kon Apollo bijblijven tot Edmir Popara de set van 18-16 naar 25-16 uitserveerde. Na 5-0 in de derde set en vijf punten van Ronald Roosen van 13-7 naar 18-7 was Apollo murw gespeeld. Zonder noemenswaardige tegenstand van Apollo kon Volleer het zich permitteren 'rookie' Timo Mans in te zetten en zo via 25-14 en 25-13 vijf wedstrijdpunten aan het totaal toe te voegen.