Valse start Dalto in Korfballeague

12 november 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Dalto was met vertrouwen afgereisd naar het verre Noorden. Tegenstander Nic./Alfa-college was op papier een tegenstander waarvan gewonnen kon worden. De realiteit was anders, want voor eigen publiek waren de Groningers met 21-17 te sterk voor Dalto. Ondanks een sterk begin, wist Nic. in de eerste helft een uiteindelijk beslissende voorsprong van vijf punten te pakken. In de tweede helft kwam de voorsprong van de Groningers niet meer in gevaar en zo bleven de twee punten dus in Groningen.

Na de rampzalige seizoenstart van vorig seizoen (acht nederlagen op rij), was Nic. erop gebrand dit seizoen beter te starten. Zij moesten dit doen met een gewijzigde selectie, want een aantal steunpilaren stopte. Ook Dalto verscheen ten opzichte van vorig jaar met een gewijzigd eerste team binnen de lijnen. Zo werd er eind vorig seizoen afscheid genomen van Jorrit Bergsma en Ilona van den Berg die vorig seizoen zo belangrijk waren voor de ploeg uit Driebergen. Verder kampt de ploeg nog met twee geblesseerden, Lieveke Meiling en Otto Fabius. Fabius hoopt op korte termijn zijn rentree te maken. Het verlies van Bergsma en Van den Berg moet onder andere worden opgevangen door de komst van Bart Nieuweweg die overkwam van KZ/Hiltex. Hij toonde zich uiteindelijk samen met directe tegenstander en Taiwanees international Ricky Wu tot topscorers van de wedstrijd met beiden zes treffers.

De beginfase van de wedstrijd was voor Dalto. In een rommelige fase waarin beide ploegen duidelijk nog moesten zoeken naar de vastigheden, nam de ploeg van Ron Steenbergen via afstandsschoten van Barbara Brouwer en Maarten van Brenk een 0-2 voorsprong. Naarmate de wedstrijd vorderde, kwam Nic. echter beter in het spel, met name door sterk reboundwerk van de heren. Na acht minuten werd vanaf de strafworpstip de eerste Groningse treffer van het seizoen gemaakt. Niet veel later verscheen de gelijkmaker op het scorebord. Het eerste kwartier ging daarna gelijk op.

In de vijftiende minuut kon het publiek het langverwachte eerste doelpunt van publiekslieveling Ricky Wu verwelkomen. De behendige spits scoorde de 5-4, waarmee hij Nic. voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong zette. Via Jelle Steenbeek kwam Dalto nog op gelijke hoogte, maar daarna zou de thuisploeg beginnen aan een sterke tussensprint. Vooral Jong Oranje speelster Rianne Echten en eerder genoemde Wu waren in deze fase niet te stoppen. Via twee keer Echten, twee keer Wu en nogmaals Echten nam Nic. een 10-5 voorsprong.

Bart Nieuwenweg onderbrak de Groningse serie nog met zijn eerste treffer van de middag, maar daarna scoorde Nic. nog drie keer op rij waarmee het verschil op zes doelpunten kwam. Dalto wist dit gat voor rust nog iets te verkleinen, maar uiteindelijk werd er gerust met een comfortabele 13-8 voorsprong voor de thuisploeg.

In de tweede helft bleef het gat tussen beide ploegen steeds rond de vier treffers hangen. In een fysieke wedstrijd waarin bij tijd en wijle stevige duels werden uitgevochten, slaagde Dalto er niet in het gat naar de thuisploeg te dichten. Bij een stand van 18-15 kregen de bezoekers vanaf de strafworpstip een uitgelezen mogelijkheid de achterstand te verkleinen naar twee punten, maar deze kans werd jammerlijk gemist. Toen Wu in de daaropvolgende tegenaanval van Nic. wel een strafworp benutte, was het gat weer was hersteld naar vier punten en de wedstrijd in feite gespeeld. Dalto oogde mat en speelde zonder zelfvertrouwen. De vele schotkansen die de ploeg toch kreeg waren onzuiver en de rebound was te vaak voor Nic. Dennis Brunt en Loraine Vissers kwamen het laatste kwartier nog in het veld voor de grieperige Jesper Oele en Dide van Eck. De wissels konden geen potten meer breken en zo kwam er bij de stand 21-17 een einde aan de lijdensweg voor Dalto. Net als vorig seizoen een valse start, maar de competitie is nog lang en volgende week zijn er weer nieuwe kansen. Komende zaterdag speelt Dalto tegen KZ/Hiltex. De regerend landskampioen verloor verrassend de openingswedstrijd van PKC/Hagero en zal tegen Dalto willen laten zien dat dit verlies onterecht was. Dalto zal echter ook gebrand zijn op een betere prestatie, zeker voor eigen publiek. Kortom, het zal een moeilijke, maar hopelijk wel mooie avond worden in Hoenderdaal. De wedstrijd begint om 20.00 uur.