Ingezonden: Begroting vergroot kloof

6 november 2012 om 00:00 Nieuws

De wijze van behandeling van de gemeentelijke begroting heeft wederom een staaltje te zien gegeven hoe de kloof tussen bestuur en burgerij weer verder vergroot wordt. Ondanks alle mooie beloften over meer transparantie heeft het college met steun van vooral de VVD-fractie weer gezorgd dat de raad en daarmee de burgerij informatie is onthouden.

Wat zijn de feiten. De begroting voor 2013 is vastgesteld met alleen de coalitiepartijen voor, met hun enige argument dat de gemeente onder het extra toezicht uit moest zien te komen en daarom een sluitende begroting moest hebben. Sluitend gemaakt met forse bezuinigingen op de dienstverlening aan de inwoners, een extra verhoging van het OZB tarief en met een greep uit een reservefonds. Een ,,begroting van de armoe'', zo slecht staat de gemeente er financieel bij. Zo zijn de reserves, bij de fusie nog rond 24 miljoen, in 6 jaar met maar liefst 16 miljoen afgenomen. Omgerekend een verlies van ruim 300 euro per inwoner. Het gehele reservebedrag dat de vroegere gemeenten Driebergen en Amerongen inbrachten, is nu als sneeuw voor de zon verdwenen. Slechts 1,7 miljoen van de nu resterende reserve is beschikbaar om eventuele tegenvallers in de komende jaren op te vangen. Terwijl de afgelopen jaren jaarlijks een fors tekort op de jaarrekening bleek, dat dan uit de reserves moest worden aangevuld. Nog zo´n tekort, bijvoorbeeld in 2012, en de reservepot is leeg.

De afgelopen jaren waren de begrotingen dus niet betrouwbaar gebleken, met steeds achteraf tekorten. Zou die van 2013 dan wel betrouwbaar zijn? Hoe staat 2012 er financieel bij. Terechte vragen uit de oppositie om meer informatie van het college. Dit keer aangekaart door de CDA-fractie. Nu deed zich bestuurlijke iets heel vreemds voor. De wethouder financiën weigerde, met steun van zijn VVD- fractie, deze informatie, met name over 2012 te verstrekken. Waarom? Herhaald zich hier de case, zoals bij de besluitvorming over het gemeentekantoor? Dat de raad essentiële informatie wordt onthouden? Heeft het college, wat de besteding van gelden betreft, soms weer het nodige te verbergen?

De gehele oppositie, bijna de helft van alle raadsleden, heeft terecht geen genoegen er mee genomen dat de gevraagde informatie door de wethouder niet werd verstrekt en heeft mijns inziens eveneens terecht de steun aan de begroting voor 2013 onthouden.

W.Doelman,

Doorn

advertentie
advertentie