Natuurwerkdag grootste vrijwilligersactie in het groen

4 november 2012 om 00:00 Nieuws

LEERSUM/AMERONGEN - De twaalfde landelijke Natuurwerkdag vond plaats op zaterdag 3 november. Het startschot voor deze actie werd door RTL tuinman Lodewijk Hoekstra gegeven op Landgoed Zuylestein in Leersum. Hoekstra is bekend van het kinderprogramma Green-Kids dat RTL samen met Landschapsbeheer Nederland maakt. Zuylestein was één van de 454 locaties waar het Nederlandse landschap een opknapbeurt kreeg.

Het snoeien, zagen, hooien, schonen van poelen en knotten van wilgen vond plaats onder professionele begeleiding. Voor de natuur belangrijke klussen omdat veel planten en dieren zo weer de ruimte krijgen. Zorgden vroeger de boeren voor dit soort onderhoudswerkzaamheden, tegenwoordig is dit vooral het werk van vrijwilligers. Met de bezuinigingen van het Rijk op landschap en natuur van ruim 50 procent krijgen de vrijwilligers een steeds belangrijkere rol voor het Nederlandse landschap.

Zuylestein

RTL tuinman Lodewijk Hoekstra gaf samen met de Vereniging voor Dorp en Natuur en Arno Willems, directeur Landschapsbeheer Nederland, het startschot van de Natuurwerkdag op Landgoed Zuylestein.

Na de openingswoorden van Arno Willems, directeur Landschapsbeheer Nederland, Lodewijk Hoekstra en mevrouw de Brauwere van Zuylestein, trokken de leden van de werkgroep Landschapsbeheer van de vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen - Leersum samen met ruim 50 vrijwilligers, waaronder een tiental kinderen naar Waaijenstein. Daar zaagde Lodewijk, samen met de jongste vrijwilliger Tijn de eerste tak van een knotwilg in een rustiek schapenweitje. Vele knotwilgen werden daarna nog van hun pruiken ontdaan. De afgezaagde takken werden zonodig nog kleiner gezaagd, waarbij de kinderen zich ijverig van hun taak kweten, en op hopen gesleept. Na de koffie ging Lodewijk met de kinderen terug naar Zuylestein om daar naast het poortgebouw stinzenbollen te poten. Ook hier liet Lodewijk weer zien hoe hij op een leuke manier de kinderen betrok bij de natuurwerkzaamheden.

Hoekstra: ,,De Natuurwerkdag is een mooie dag om jong en oud in aanraking te brengen met landschap dichtbij huis. Op jonge leeftijd een bijzondere ervaring hebben in de natuur is een blijvende herinnering.''

Na afloop werden de - inmiddels flink nat geregende - vrijwilligers getrakteerd op een lunch op Zuylestein, waarna voor de liefhebbers nog een excursie volgde door de tuinen van de buitenplaats, met uitleg door eigenaresse.

advertentie
advertentie