Arm en Rijk, in de Maand van de Geschiedenis

29 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Afgelopen maand oktober, uitgeroepen tot de Maand van de Geschiedenis, stond in het teken van ,,Arm en Rijk''. Op diverse plaatsen werd dit thema uitgewerkt door Annet Werkhoven van De Werkhoven 'Geschiedenis voor u' door middel van historisch spel en verhaal. Zo kon u in het Tabaksteeltmuseum Margaretha Turnor ontmoeten die even vanuit haar Kasteel Amerongen een bezoekje bracht aan de tabakstelers. Deden ze hun werk naar behoren? Er moest immers flink verdiend worden om de verbouwing te kunnen betalen! Vervolgens konden de toehoorders meelopen naar het Huis van Margaretha om zich daar te vergapen aan alle pracht en praal, maar ook om even met mevrouw Visbach, de dienstbode, mee te gaan voor een glaasje fris in de keuken... De overstap van arm naar rijk werd moeiteloos gemaakt op deze manier.

Op Beukenrode namen de Baron en Barones van Doorn tot Beukenrode mensen mee om het mooie landleven te ervaren, maar ook om met eigen ogen te zien hoe het personeel in die tijd moest zwoegen voor de kost.

Afgelopen weekend zat Mina de Keukenmeid in de keuken van Huis Doorn. Annet Werkhoven (Mina) vertelde al aardappelen schillend het verhaal van Stien Stoltenkamp, een van de veertig Nederlandse personeelsleden van de ex-keizer. Zou ze het aanbod van salarisverhoging met 2 gulden aannemen om vervolgens iedere avond terug te komen om de boel op te ruimen in de keuken? Vooraf of achteraf aan de reguliere rondleiding kreeg de bezoeker een inkijkje in de keuken en en-passant een mooi historisch verhaal.

advertentie
advertentie