Gemeente met mensen in gesprek over Wmo-beleid

29 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - In vijf bijeenkomsten in alle grotere dorpen van de Utrechtse Heuvelrug is wethouder Elisabeth van Oostrum in gesprek gegaan met cliënten van de Wmo, zorgaanbieders en geïnteresseerde inwoners. Het Wmo-beleid gaat namelijk veranderen. Hierdoor blijft het mogelijk in de toekomst met meer taken en minder middelen kwalitatief goede ondersteuning te blijven bieden aan een steeds grotere groep inwoners met een zorgvraag. Met meer dan tweehonderd deelnemers mag de bijeenkomstenreeks een succes worden genoemd.

Aan de hand van stellingen werd gediscussieerd over de uitgangspunten van het nieuwe beleid. Betekent zelfredzaamheid dat de regie over zorg aan de cliënt gelaten moet worden of heeft de gemeente nog steeds een belangrijke rol? Worden vrijwilligers en mantelzorgers niet overbelast? De grens tussen wat inwoners zelf kunnen dragen en wat er van de gemeente verwacht mag worden, werd zo al pratend opgezocht. Dat zorg en ondersteuning iedere cliënt persoonlijk raken, werd wel duidelijk en kwam goed tot uiting in de verhalen die bewoners vertelden over hun eigen situatie. Ouders vertelden bijvoorbeeld dat de zorg voor hun gehandicapte kind hen zwaar valt en hun leven en gezin onder druk zet. Daarnaast waren er mooie ervaringen en goede tips voor de gemeente om de Wmo anders te organiseren. Zo adviseerde een vrouw om inwoners bij een aanvraag voor een scootmobiel een paar rijlessen mee te geven en bood een cliënt haar aangepaste auto te leen als zij er zelf geen gebruik van maakte.

Voor de gemeente was het vooral luisteren. Passen de uitgangspunten bij de ideeën van de ervaringsdeskundigen, oftewel de cliënten? Alle ideeën, opvattingen en ervaringen worden vastgelegd en meegenomen in het schrijven van het nieuwe beleidsplan dat naar alle waarschijnlijkheid in januari aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

advertentie
advertentie