Enquête over betrokkenheid burgers

24 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De werkgroep Bruggenbouwers publiceert op donderdag 1 november op internet (www.heuvelrug.nl) een enquête. Die gaat over betrokkenheid van de inwoners en de samenwerking op dat punt met het gemeentebestuur. Hoe belangrijk vinden burgers betrokkenheid? Willen ze ideeën en creativiteit inbrengen? Willen ze er tijd en energie insteken? Wat vinden ze daarvoor nodig? Daarover gaat de enquête. Inwoners worden uitgenodigd om binnen veertien dagen de vragen via internet in te vullen en terug te zenden. De resultaten worden gebruikt als input voor een grote dialoogavond begin volgend jaar. Ook voor die avond worden betrokken inwoners uitgenodigd.

Nieuwe politiek

,,Betrokken burgers zijn belangrijk voor een levende democratie. De overheid moet leren los te laten en veel meer vertrouwen hebben in de betrokkenheid van geïnteresseerde inwoners. De tijdgeest wijst duidelijk in die richting. Overal ontstaan initiatieven om 'de nieuwe politiek' vorm en inhoud te geven. Een overheid die randvoorwaarden stelt, het algemeen belang in de gaten houdt en die de burgers faciliteert om steeds met elkaar in gesprek te gaan en samen oplossingen te zoeken voor problemen,'' aldus Erwin Hollestelle, voorzitter van de werkgroep Bruggenbouwers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

De Bruggenbouwers besteedden een belangrijk deel van hun tijd en energie dit jaar aan de vraag welke afstand er nu eigenlijk bestaat tussen gemeente en inwoners. Daarvoor gingen ze in gesprek met burgers, bestuurders, raadsleden en medewerkers. Ook staken ze hun licht op bij andere actuele ontwikkelingen op het terrein van de overheidsparticipatie. Belangrijk was het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) 'Vertrouwen in burgers'. Vervolgens doken links en rechts interessante initiatieven op om méér te halen uit participatie van burgers.

Hollestelle: ,,We herkennen onze eigen behoefte om het gemeentebestuur beter te laten luisteren naar wat er binnen de burgerij leeft. Je kunt dan kiezen voor ongeloof in verandering en inzetten op onverschilligheid of op het oprichten van een 'tegenpartij' . Je kunt ook inzetten op optimisme en goede bedoelingen en proberen samen nieuwe wegen te ontdekken. De Bruggenbouwers kiezen voor de laatste optie; de nieuwe politiek.''

Dorpscafé

In juli startte de werkgroep Bruggenbouwers een discussieforum via het digitale dorpscafé op het virtuele dorpsplein van de gemeente. Er is in bescheiden mate gebruik van gemaakt. Men wist op voorhand dat de vakantietijd niet de meest geschikte periode zou zijn, maar er zijn toch de nodige reacties en meningen ontvangen. De volgende stap is nu de enquête.

Proces

De werkgroep heeft haar prognose voor de duur van haar werkzaamheden bijgesteld. Men wil een steeds grotere kring van betrokkenen inspireren om mee te bouwen aan de brug die nodig is. Eerst is er nog een tussenstap binnen de gemeentelijke organisatie. Daar organiseren de Bruggenbouwers in december een intern debat onder de titel 'De inspiratie' . Vervolgens komt er , waarschijnlijk in februari, een grote thema-avond 'De dialoog', waar betrokken inwoners aan het woord komen. Het proces eindigt met een advies aan het gemeentebestuur, voorjaar van 2013.

De enquête is te vinden op www.heuvelrug.nl. Reageren kan tot en met 15 november 2012.

advertentie
advertentie