CDA wil glasvezel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

23 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De CDA fractie wil zich bij de begrotingsbehandeling, aanstaande maandag, sterk maken voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De CDA-fractie heeft daarom een motie opgesteld die het college oproept in 2013 een faciliterende rol te gaan vervullen als aanjager en coördinator voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de Utrechtse Heuvelrug.

,,Tot voor kort was glasvezel, een infrastructuur om digitale diensten te kunnen leveren, voornamelijk ten behoeve van eigen gebruik, voor televisie, telefonie en internet. Daarnaast was het aanbod van glasvezel aantrekkelijke voor ondernemers. Ontwikkelingen gaan snel. Inmiddels zijn niet meer alleen particulieren en bedrijven gebaat bij snelle ICT-verbindingen. Ook het maatschappelijk middenveld zoals onderwijsinstellingen, bibliotheken, sportverenigingen, woningbouwcorporaties hebben hier belang bij. Snelle verbindingen zijn onmisbaar om te kunnen anticiperen op de ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en welzijn. Glasvezel biedt een antwoord op het onder druk staan van voorzieningen, mede als gevolg van bezuinigingen, met name ten behoeve van de kleine kernen", zegt de partij en een persbericht.

Bij de vaststelling van het Rioleringsplan stelde de CDA fractie vragen over de mogelijkheid van aanleg van glasvezel parallel aan het rioleringswerk in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Maar het geld was daarvoor niet beschikbaar. Toch hebben er nadien kleinschalige ontwikkelingen plaatsgevonden. In Amerongen is de ondernemersvereniging bijvoorbeeld gestart met het inventariseren van de behoefte voor aansluitingen op glasvezelnetwerk. In Doorn is gesproken over de aanleg van een glasvezelnetwerk. ,,Navraag leert dat de aanleg van glasvezel kan worden uitgevoerd door de leverancier zelf als ten minste dertig procent van de huishoudens in het aansluitgebied een glasvezelabonnement kiest. Kortom bij voldoende vraag wordt het aanbod ingevuld. De omvang van onze gemeente vraagt hiervoor wel een centrale aanjager en coördinator", aldus het CDA.

De CDA fractie wil daarvoor het college al vast een handje helpen. Mensen die geïnteresseerd zijn in het gebruik van een glasvezelverbinding, kunnen zich melden bij de CDA-fractie: fractie@cdautrechtseheuvelrug.nl.

advertentie
advertentie