Schooldag op de Vuurvogel in het teken van zonne-energie

15 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Op Vrije School De Vuurvogel worden op 22 oktober zonnepanelen geïnstalleerd en worden de leerlingen opgeleid tot jonge zonne-energie experts. De dag is onderdeel van het project zon op school. Er komen 32 zonnepanelen op het dak van de school. Halverwege de installatie komen twee installateurs van het dak om de leerlingen in te wijden in de wereld van duurzame energie, klimaatverandering en bewust energie gebruik.

Groep 7 en 8 krijgen een uitgebreide les van een uur en groep 3, 4, 5 en 6 van 15 minuten zodat aan het eind van de dag alle leerlingen weten waarom er zonnepanelen op het dak van de school liggen en hoe ze werken.

In de les voor groep 7 en 8 wordt dieper ingegaan op energiegebruik, het verschil tussen fossiele brandstoffen en duurzame energie en het broeikaseffect. Met opdrachten, voorbeeldmateriaal, en filmpjes zullen de leerlingen alles te weten komen over het hoe en waarom van zonne-energie. De kinderen zullen zelf energie op gaan wekken en zien hoe makkelijk dat eigenlijk is. Tot slot mag de winnaar van de zonne-energie quiz een ritje maken met een elektrische race-auto (de Tesla), om te laten zien dat zonne-energie leuk, snel en spectaculair is.

Technische feiten

De 32 panelen zullen bij elkaar bijna een kwart van de benodigde energie van school kunnen leveren. Een opbrengst monitor zal laten zien hoeveel energie er opgewekt wordt en hoeveel CO2 dit bespaart.

Achtergrond

Het zonne-energieproject op vrije school de Vuurvogel is onderdeel van het project Zon op School. Duurzaamheid wordt een centraal begrip in het leven van kinderen die nu op school zitten. Daarom wil de schoolleiding de leerlingen zo vroeg mogelijk kennis laten maken met het verhaal achter duurzame energie, zodat zij in de toekomst de energietransitie in goede banen kunnen leiden. De lessen worden verzorgd door studenten (Natuurkunde en Future Planet Studies) die bij de Zonnefabriek ook als installateur werken.

advertentie
advertentie