Schilderijen en houtsnijwerk in dorpshuis

4 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - Fantasie en gevoel voor vormen, dat zijn volgens Berend van de Lagemaat de belangrijkste eigenschappen die hij heeft om hout te draaien tot gebruiks- en siervoorwerpen. Hoe dat eruit ziet is tot 9 november te zien in de vitrines van De Twee Marken.

door Monique José Timmermans

De fantasie van Van de Lagemaat wordt geprikkeld door de vorm en nerf in het hout. ,,Dan zie ik er ineens twee ogen in bijvoorbeeld.” Hij zet het hout vast in een draaibank. Al draaiende schraapt hij met een bijtel krullen hout van het blok. Het basisprincipe hierbij is om holle en bolle ringen te kunnen maken. Een techniek die hij in korte tijd onder de knie had. ,,En dan begint het doorontwikkelen, de lat hoger en hoger leggen. De houtbewerker investeert vooral in goed gereedschap, zoals superscherpe bijtels.

Misschien niet het meest geschikt voor verkoop, maar wel het meest uitdagend voor Van de Lagemaat om te maken zijn excentrische vormen. ,,Vormen waarvan je denkt het kan niet. Door het ronddraaien wordt het product symmetrisch en als je dan een scheve schaal bijvoorbeeld weet te maken, geeft mij dat veel voldoening.”

Sowieso beleeft Van de Lagemaat veel plezier aan zijn hobby. Na een CVA is hij dankbaar dat zijn motoriek zodanig hersteld is dat het fijne werk hem goed lukt. Het resultaat mag er dan ook zijn. Van piepkleine vogeltjes voor een vogelhuisje tot pennen en kerstballen. Maar ook grote voorwerpen als schalen en vazen. Ieder onderdeel door hemzelf vervaardigd van (tropisch) hardhout. De tekening van het hout wordt onderdeel van de vorm.

Ieder stukje hout wordt bewaard om het later weer te kunnen gebruiken. ,,Het is een sport om er toch weer wat van te maken, ook door bijvoorbeeld aan elkaar plakken. Of juist als je een klein onderdeel nodig hebt zoals het snaveltje van een vogel.”

Kleurrijke schilderijen

De andere exposant is de Maarsbergse Debora Jansen-van den Heuvel met kleurrijke schilderijen. Zij is begonnen bij Werkschuur in Bilthoven en later doorgegaan met cursussen bij Maarn Wijzer. Zowel op gebied van realistisch als abstract schilderwerk. Dat laatste heeft haar voorkeur zoals te zien is bij de expositie in De Twee Marken.

advertentie
advertentie