De Algemene doet meer voor uitvaart

4 oktober 2012 om 00:00 Ondernemend

DRIEBERGEN - Voor de Algemene Uitvaartverzorging staat het bijstaan van de familie in een verdrietige periode centraal. De organisatie is een stichting.

door Monique José Timmermans

Dat heeft volgens bestuursvoorzitter Gerard de Jong en uitvaartleider Wim van Oordt belangrijke voordelen ,,Er is geen winstoogmerk en daardoor is er meer tijd voor de nabestaanden.”

Het eigen uitvaartcentrum aan de Cordesstraat 2 is recent verbouwd. Een verbouwing die vooral het werk achter de schermen makkelijker heeft gemaakt. ,,En hoewel niet direct zichtbaar voor de opdrachtgever, heeft deze er wel degelijk voordeel van”, zegt Wim van Oordt.

Zo is de verzorgingsruimte aan de hedendaagse tijd en wensen aangepast en heeft het gebouw nu behalve een entree, een andere deur waar de bezoekers van bijvoorbeeld een condoleance weer naar buiten kunnen. Is de overledene opgebaard in een twee van de rouwkamers van het uitvaartcentrum dan kan men daar in alle rust nog afscheid nemen.

Eén rouwkamer is ook toegankelijk als het uitvaartcentrum gesloten is, zodat nabestaanden op eigen gelegenheid 24 uur per dag bij hun dierbare kunnen. ,,Maar niet iedereen vindt het prettig om alleen in het gebouw te zijn”, ervaart Van Oordt. ,,Dan komen we een keer extra om de deur te openen.”

Want dat benadrukken beide heren, persoonlijke aandacht daar draait alles om. Zo zal de familie vanaf het eerste telefoongesprek tot en met de nazorg te maken hebben met één van de twee uitvaartleiders, naast Van Oordt is dit Aartje Kuiper-Wijnmaalen. Voor alle aspecten rondom de uitvaart, van rouwbrieven, vervoer en verzorging van de overledene tot de dag zelf en de nazorg kunnen de nabestaanden bij hen terecht.

De Algemene Uitvaartverzorging begeleidt zowel begrafenissen als crematies en is niet gebonden aan locaties als men geen gebruik wenst te maken van de ruimte in het uitvaartcentrum. Ook wat de begraafplaats of crematorium betreft is de keuze vrij.

Uit betrokkenheid en respect houdt de Algemene graag vast aan traditionele waarden. ,,We merken sinds een aantal jaar dat mensen daar ook weer op terug komen. Dat neemt niet weg dat de mogelijkheden talrijk zijn.”

Voor families die niet (meer) actief zijn binnen een geloofsgemeenschap, maar wel een kerkelijke achtergrond hebben, kan Van Oordt een dienst begeleiden. Daarvoor volgt hij de HBO-opleiding pastoraal werker. ,,Voor veel mensen is dit een mooie middenweg.”

www.de-algemene.nl

advertentie
advertentie