Bakkerstraditie in ere hersteld

13 september 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Een tongstrelende traditie is dankzij Driebergenaar Erik Zillig weer in ere hersteld. Sinds juni is hij dagelijks in de keuken van restaurant Het Wapen van Rijsenburg te vinden om een product te vervaardigen dat een kleurrijke geschiedenis van het vroegere Rijsenburg vertegenwoordigt. Hij maakt warme appeltaarten volgens het originele biologische recept dat zijn opa, de bakker Joop van Barneveld, in de jaren dertig van de vorige eeuw ontwikkeld heeft. Uniek is dat de taarten via internet besteld kunnen worden en rechtstreeks uit de oven komen op het moment dat men ze ophaalt.

Rijsenburgse appeltaart is weer terug

door Jan de Beer

,,Ik ben erg blij dat ik van het Wapen van Rijsenburg de kans heb gekregen om de keuken te gebruiken”, zegt Erik. ,,Daardoor kon ik een kleinschalige patisserie starten, waarmee ik in feite de bakkerstraditie van mijn familie voortzet.”

Twaalf jaar geleden leek het er aanvankelijk op dat aan die traditie een definitief einde was gekomen. Bakkerij Van Barneveld was jarenlang een begrip geweest in Driebergen-Rijsenburg. Eerst op de Hoofdstraat (vlakbij het Wapen van Rijsenburg) waar de opa van Erik in 1930 het bedrijf begon en later op de Traaij waar Erik’s ouders, Hein Zillig en Ineke Zillig-van Barneveld, de bakkerij hadden voortgezet.

In het jaar 2000 gingen zij met pensioen, maar omdat Erik met gezondheidsproblemen kampte kon hij de zaak op dat moment niet overnemen en werd het pand met inventaris verkocht.

Fijne kneepjes

De fijne kneepjes van het bakkersvak had Erik Zillig echter wél van huis uit meegekregen en na diverse baantjes bij andere bedrijven acht hij de tijd nu rijp om op kleinschalige wijze voor zichzelf te beginnen. Erik richt zich daarbij vooral op twee specialiteiten die hun kwaliteit in het verleden meer dan bewezen hebben: de warme appeltaarten en de even fameuze ‘verleidelijke’ bitterkoeken, de zogeheten Stichtse Stoten. Beide producten bevatten allerlei streekgebonden ingrediënten, zoals appels uit de Kromme Rijnstreek en - indien gewenst - slagroom van de Driebergse zorgboerderij De Hondspol. De verfijnde smaak (die schrijver dezes zelf heeft mogen ervaren) en het gegeven dat het gebak letterlijk ovenvers is, maakt de service van Erik tamelijk uniek.

Internet

,,Dat is ook te danken aan de mogelijkheden van internet”, zegt hij. ,,Via de website www.warmeappeltaart.nl kunnen mensen tot tien uur ‘s avonds een bestelling plaatsen voor de volgende werkdag. Ze kunnen daarbij aangeven wanneer zij de taart komen ophalen en ik zorg dan dat deze een kwartier voor hun komst rechtstreeks uit de oven komt.” Natuurlijk worden Erik’s producten ook aan de gasten van Het Wapen van Rijsenburg geserveerd, en dat geldt eveneens voor de genodigden bij een bruiloft of de bezoekers van een koffieconcert in de Sint Petrus’ bandenkerk aan de overkant van het restaurant.

,,Ik ben erg blij met de mogelijkheden die Het Wapen mij geboden heeft”, herhaalt hij nog eens. ,,Hierdoor is bakkerij Van Barneveld toch weer een beetje terug in Rijsenburg en ik beschouw dat als een eerbetoon aan mijn ouders.” Erik Zillig voegt daar nog iets aan toe: ,,Toen ik destijds door mijn gezondheidsproblemen buiten het arbeidsproces raakte, heb ik steeds kansen gekregen om ergens een klein baantje te vinden. Die kansen wil ik nu ook aan anderen geven. Als er mensen zijn die een dagbesteding zoeken en tegelijk een vak willen leren, zijn ze welkom om mij te komen helpen.”

Alle informatie over de bestelservice, de producten en de familiegeschiedenis van Erik Zillig is te vinden op zijn website. Die is via www.warmeappeltaart.nl te bereiken.

advertentie
advertentie