Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Dries van Oosten opent bèta-jaar op Revius

28 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - Het Revius Lyceum Doorn wil graag dat leerlingen met bètatalent ook voor een bètaprofiel kiezen. In dat kader begint het een traditie te worden het schooljaar voor bèta-geïnteresseerde leerlingen op een bijzondere wijze te openen. Deze opening is gekoppeld aan het nog relatief prille vak Natuur Leven en Technologie (NLT).

NLT richt zich op thema's waar de verschillende bètavakken elkaar raken. Het vak werkt met modules en vindt plaats aan het eind van de schoolopleiding, namelijk in vwo-5 en vwo-6. Onderwerpen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: Bewegende Aarde, Hart en Vaten, IJs en Klimaat en Levensloop van Sterren.

Docenten natuurkunde, scheikunde, wiskunde, aardrijkskunde en biologie werken in teamverband aan de verschillende onderdelen die samen met enkele universiteiten zijn ontwikkeld. Daarmee is dit relatief nieuwe vak voor zowel leerlingen als docenten een grote uitdaging.

De opening van het bètajaar wordt dit keer verzorgd door dr. Dries van Oosten. Hij is docent-onderzoeker aan het Debye Instituut van de Faculteit Natuurkunde UU Utrecht. In 2009 kreeg hij een NWO VIDI, een persoonlijke beurs waarmee jonge getalenteerde onderzoekers hun eigen onderzoeksgroep kunnen beginnen of versterken. De titel van zijn voordracht luidt: ,,De wisselwerking tussen licht en materie: een ultrakleine regenboog''.

Hij zal uitleggen hoe de studie van de wisselwerking tussen licht en materie veel kan verklaren van wat we om ons heen zien. Hoe ontstaat een regenboog? Waarom is de lucht blauw? Dat heeft allemaal te maken met de verstrooiing van licht aan kleine deeltjes. In zijn voordracht zal hij voorbeelden uit zijn onderzoek uitleggen en illustreren aan de hand van voorbeelden uit de wereld om ons heen.

Dries van Oosten opent met dit thema het bètajaar voor de leerlingen van de school op dinsdag 11 september a.s. in de aula van het Revius Lyceum. Aanvang 19.30 uur. Het programma duurt tot ongeveer 21.00 uur.

advertentie
advertentie