Paul,

15 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

Hier mijn laatste bijdrage

Hans van Zetten

hans.van.zetten@hetnet.nl

Mobiel +31 (0)6-51 06 79 40

M.C. Verloopweg 29

3956 BM Leersum

Nederland

www.hansvanzetten.tv

Ridder Epke is ook turnambassadeur

Leersum, 15 augustus - Het GOUD van Epke is nu een week oud en aan het feest komt geen einde. Als commentator wordt ik in zijn wereldprestatie meegesleurd. Het is ongelooflijk wat een turnoefening teweeg kan brengen. Op de ochtend na Epke's gewonnen finale zat ik vanaf 06.30 uur 's-morgens twee uren lang alleen maar radio-interviews te geven. Toen vond ik het genoeg en ben onder de douche gestapt om nadien te constateren dat de smsjes en emails in een onophoudelijk binnenstroomden.

Nu weet ik wat een hype is. Gelijk nam ik de beslissing om geen TV-interviews toe te staan. De GOUDEN rekoefening van Epke moest vooral het beeld bepalen en ik hooguit de stem erbij. Die rolverdeling wil ik onverkort in stand houden. Het is Epke Zonderland die de Olympische turnmedaille heeft gewonnen. Hem komt alle lof toe. Ik heb mijn bijdrage wel geleverd. Maar die staat niet in verhouding tot alle inspanningen en die hij jarenlang heeft getroost om zo hoog op de Olympus te stijgen.

Ook minister-president Mark Rutte gaf mij woensdag te veel eer door mij de zevende gouden medaille toe te dichten tijdens de huldiging van de medaillewinnaars in de Ridderzaal. Ik vond het natuurlijk wel leuk, dat hij mij in zijn speech noemde.

Er wordt wel gezegd dat ik niet objectief ben in mijn verslaggeving. Wel, dat wil ik ook niet zijn, zolang ik maar eerlijk blijf. Alle televisiekijkers in Nederland zijn in de Olympische finale supporters van Epke. Ze willen dat hij wint en niet die Chinees of Duitser. Als oranjevertegenwoordiger ter plaats ben ik dus de supersupporter om de verbinding te leggen tussen het optreden van Epke en alle kijkers in Nederland. Gelet op het effect ben ik daar goed in geslaagd. Het effect resulteerde in interviews in landelijke dagbladen en honderden emails.

En samen met Dione de Graaff mocht ik de Slotceremonie van de Olympische Spelen van commentaar voorzien. Dat werd een indrukwekkende show met heel veel popmuziek. Dat wist ik nog niet toen ik met het verzoek instemde. Ik ben niet zo'n popliefhebber en zeker geen kenner. Gelukkig is Dione daarin wel thuis. We waren het dus snel eens over onze rolverdeling. Gelukkig heb ik aan het eind wel mijn statement kunnen maken over de nalatenschap van deze Spelen, die zich in ons land moet vertalen in tenminste drie gymlessen per week onder leiding van de vakleerkracht lichtamelijke opvoeding. Te beginnen op de basisschool. Dat moet de eerste stap worden in het Olympisch Plan 2028.

Ik roep alle ouders op om uw politieke vertegenwoordigers daarop aan te spreken. Van een kijker kreeg ik wel een boze email. Ik had dwars door de muziek van de Who gesproken als afsluiting van deze uitzending. Dat hoort er dus ook bij als televisiecommentator.

Vrijdag wordt Epke Zonderland gehuldigd in zijn geboorteplaats Lemmer. Hij groeide daar ook op. Zijn ouders wonen er nog steeds. Dat zal een groot feest worden. Het gemeentebestuur heeft me verzocht als gastheer op te treden. Aan dat verzoek geef ik graag gehoor. Ik heb grote waardering voor GOUDEN Epke, inmiddels ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een betere ambassadeur kan de turnsport zich niet wensen. Ik hoop dan ook dat vele schoolkinderen door hem geinspireerd zijn om ook te gaan turnen. Het is een grote speeltuin met steeds nieuwe ontdekkingen. Gun uw kinderen ook dat plezier.

Hans van Zetten

________________________________

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

________________________________

advertentie
advertentie