Hevig verzet tegen bouw

14 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

Grote verbazing over 'slapende' bouwvergunning

DRIEBERGEN - Zo'n twaalf gezinnen die woonachtig zijn aan de Rosariumlaan en de Prinses Irenelaan hebben zich met een handtekeningenlijst tot het Heuvelrugcollege gewend in een poging de bouw van een extra verdieping op het pand Rosariumlaan 57 stil te leggen. De verhoging van deze woning met een extra verdieping is in strijd met het geldende bestemmingsplan 'Woongebied Driebergen-Rijsenburg'. Reeds in 2006 hebben de bewoners actie gevoerd om dergelijke ingrepen te voorkomen omdat die het karakter van de buurt, waar vooral lage huisjes staan, aantasten. Die actie leidde tot een bepaling in het bestemmingsplan. Maar ondanks deze bepaling mag er volgens de gemeente toch gebouwd worden vanwege een bouwvergunning die zeven jaar geleden verstrekt werd.

door Jan de Beer

De bewoners zijn hier zeer verbaasd en verontwaardigd over. Ze vragen zich af wat een bestemmingsplan eigenlijk waard is en welke 'slapende' bouwvergunningen hun woongenot, én dat van vele andere dorpelingen, in de toekomst kunnen bedreigen.

Met de handtekeningenlijst willen ze tijd te winnen voor een gedegen afweging over het al dan niet intrekken van de lang geleden verstrekte bouwvergunning. De aanvraag van die zelfde vergunning was in 2005 immers aanleiding voor genoemde actie met als doel het aanzien van de groep kleine huisjes aan Rosariumlaan en Prinses Irenelaan te beschermen. De gemeentelijke Welstandsnota betitelde de Rosariumlaan destijds als 'een beeldbepalend, jong monument, ontstaan door relatief kleinschalige ontwikkelingen'. Toen in de vergelijkbare Prinses Irenelaan een huis met een verdieping werd verhoogd, was dat een afschrikwekkend voorbeeld van hoe het beslist niet moet.

De gemeenteraad heeft in 2006 het bewonersstandpunt overgenomen met als resultaat dat het in 2010 van kracht geworden bestemmingplan inderdaad de nokhoogte voor deze huizen tot 5 meter beperkt. Met enorme verbazing hebben de bewoners onlangs moeten constateren dat er ondanks het nieuwe bestemmingsplan toch volgens de oude bouwvergunning gebouwd mag worden. De werkzaamheden zijn inmiddels in gang gezet.

Buurman Jolco Brolsma zegt hierover: ,,We zijn hier tien jaar geleden komen wonen, omdat we het zo'n vriendelijke buurt vonden. Lage huizen, veel groen, een landelijke uitstraling. Dat wordt nu kapot gemaakt. Ik begrijp niet dat iemand hier een huis koopt en het dan meteen twee keer zo hoog wil maken, terwijl er zo veel grote huizen mèt tuin op de markt zijn. Maar het is nog erger voor de buren aan de andere kant. Die zijn straks alle zon in hun zitkamer en hun serre kwijt. Overleg is er niet geweest, ze zijn meteen begonnen met het slopen van het dak.''

Het is volgens hem niet alleen dit bouwplan, wat de bewoners bezighoudt. Het is opeens duidelijk geworden dat bouwvergunningen van lang geleden, waar nooit gebruik van is gemaakt, nog altijd geldig kunnen zijn. ,,Als een eigenaar er vele jaren later gebruik van wil maken, komt er geen aankondiging in de krant en is er geen toetsing aan het bestemmingsplan, want de vergunning is immers al verleend", zegt hij. ,,De gemeente voert geen beleid van intrekking na zoveel jaar. Hoeveel van dergelijke 'slapende' bouwvergunningen zijn er wel? Hoeveel inwoners kunnen voor een onaangename verrassing komen te staan?" Brolsma heeft bij de gemeente aan de bel getrokken, maar het lijkt volgens hem wel of iedereen met vakantie is. ,,Je krijgt geen antwoord", aldus Brolsma. ,,Je voelt je machteloos, terwijl je privacy eraan gaat en je woonmilieu verpest wordt."

advertentie
advertentie