Ingezonden: Gemeente Utrechtse Heuvelrug straks geen groene gemeente, maar een reclamewoud?

13 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

Het college van B&W van de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben 26 juli 2012 besloten een reguliere omgevingsvergunning te verlenen voor het plaatsen van twaalf reclameborden op drie rotondes in Driebergen-Rijsenburg, te weten Arnhemsebovenweg-Loolaan, Faunalaan-Hoendersteeg en Hoofdstraat-Horstlaan-Akkerweg.

Middels deze brief willen wij onze mening ventileren over alle ter discussie staande reclame-uitingen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Wij hopen hiermee ook alle aan- en omwonenden van de drie rotondes te bereiken met het verzoek om vóór 7 september hun mening te geven dan wel een bezwaarschrift in te dienen.

Wij zijn van mening dat reclame hoort niet thuis op een rotonde. Deelnemers aan het verkeer worden geacht op elkaar, op het verkeer, op verkeersborden te letten en behoren daarbij niet afgeleid te worden doordat zij tegelijkertijd ook nog geacht worden reclameborden te lezen. Deze reclameborden zullen de verkeersveiligheid in ongunstige zin beïnvloeden.

Wij vinden het aantasting van beeldkwaliteit Lustwarande, van structuurvisie, van het groene karakter, van het gemeentelijk streven de bebording van de Heuvelrug terug te dringen en 'vervuiling' van de openbare ruimte. Mijn inziens is het voor al deze punten niet verdedigbaar dat de gemeente reguliere omgevingsvergunningen verleent voor het plaatsen van 60 driehoeks-sandwichborden, 50 lichtbakreclames en twaalf reclameborden op drie rotondes.

En last but not least: naast het belang van de verkeersveiligheid voor alle verkeersdeelnemers en het belang van de beeldkwaliteit voor alle inwoners, bezoekers/toeristen van onze gemeente, is er ook nog het belang van de direct aan- en omwonenden. Op elk van deze relatief kleine rotondes ('de Krim': doorsnede ongeveer 13 meter) zijn vier grote verkeersborden geplaatst. Wanneer hier nog vier borden van elk ruim 70 centimeter breed x 50 centimeter hoog, vanaf de grond gemeten 90 centimeter hoog, bijkomen, staan de rotondes vol met borden. Het aantal van acht borden en de grootte daarvan in verhouding tot de afmeting van de rotondes zullen ervoor zorgen dat deze zó dominant aanwezig zullen zijn, dat dit als zéér storend en beeldvervuilend zal worden ervaren. Voor de direct aanwonenden, waaronder ondergetekenden, en omwonenden van de rotonde 'de Krim' zal het plaatsen van vier reclameborden dan ook een ernstig bederf van uitzicht en woongenot betekenen. Daarom zijn wij van mening dat het besluit niet in stand kan blijven.

Het feit dat het bedrijf 'de Rotondespecialist' uit Zeist, al vanaf de eerste week van juni 2012 middels hun website www.adopteereenrotonde.nu klanten werft voor drie rotondes in Driebergen-Rijsenburg en het feit dat wethouder Homan het negatieve advies ten aanzien van de lichtbakreclames van de welstandscommissie naast zich neerlegt, roept bij ons het beeld op, dat besluitvormingsprocedures, bezwaar- en beroepprocedure (Awb) niet eerst behoeven te worden doorlopen en afgewacht en het kennelijk bij voorbaat al vast staat dat elke afwijkende mening, zienswijze of bezwaar in deze van wie dan ook er helemaal niet toe doet.

Dit is een sterk verkorte versie van onze brief aan de raadsleden en inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, de volledige brief vindt u op www.rebro-art.nl

Liesbeth Brouns en John Reijnders,

Driebergen-Rijsenburg

advertentie
advertentie