Orgelbespelingen Andrieskerk

6 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - In de Andrieskerk heeft het publiek afgelopen zaterdag kunnen genieten van het orgelspel op het Bätz-Witte orgel. De organist Kees Alblas had een bijzonder programma samengesteld, bestaande uit beroemde muziekstukken die aanvankelijk niet bedoeld waren voor het orgel. Het werd een verrassend orgelconcert van hoog niveau.

Een prelude van Bach was een vrolijke binnenkomer. De symfonie 'from the new World' van Dvorzak was dromerig en lieflijk. De organist gaf van deze iets ingekorte versie een indrukwekkende weergave. Van Francis Poulenc liet hij drie delen horen uit de 'suite francaise' (1935). De compositie is gebaseerd op een Frans dansje uit de 16de eeuw. De weergave op orgel was bijzonder mooi. Van krachtig, triomferend en feestelijk tot een gedragen, meeslepend Pavane en uitbundig en vrolijk eindigend met alle registers open. Van het Carnaval der dieren van Camille Saint-Saens is de bekende weergave van de zwaan in tal van versies bewerkt, dus ook voor orgel. Het werd wederom genieten van een melodieus, verstild orgelspel van Kees Alblas. Verrassend was ook het slot, de ouverture Egmond van Ludwig von Beethoven. Deze werd overtuigend, strak weergegeven met mooie nuances en met gevoel voor dramatiek.

Ook de drie volgende zaterdagen is het orgel van de Andrieskerk weer te beluisteren. De toegang van die concerten is gratis.

advertentie
advertentie