Hans van Zetten in Londen: ‘Nu al hoogtepunt in mijn turnleven’

2 augustus 2012 om 00:00 Sport

LEERSUM - Hans van Zetten uit Leersum geeft deze weken tv-commentaar bij de turnwedstrijden tijdens de Olympische Spelen. In deze krant houdt hij ons wekelijks op de hoogte van zijn avonturen in Londen.

Mijn zevende Olympische Zomerspelen zijn nu al het hoogtepunt in mijn turnleven. De wijze waarop Epke Zonderland het negen dagen durende Olympische turntoernooi in London opende, is indrukwekkend en historisch. De Chinezen, Amerikanen, Russen en Duitsers beten hun tanden stuk op zijn rekstokscore (15.966 punt) in de kwalificatiewedstrijd. De ‘Flying Dutchman’ moet nu zijn favorietenrol waarmaken in de finale op dinsdag 7 augustus. Ik kijk ernaar uit. Die mag u niet missen. De Olympische rekstok-finale begint om 16.37 uur.

De tweevoudig nationale turnkampioene Celine van Gerner draagt ook bij aan dit hoogtepunt. Na 20 jaar weer een Nederlandse turnster in een individuele Olympische finale. Ik kan mij de meerkampfinale van Elvira Becks in Barcelona 1992 nog goed voor de geest halen. Omroep Gelderland heeft er onlangs een documentaire over uitgezonden, waaraan ik heb meegewerkt. Vandaag mag Celine van Gerner dat huzarenstukje ook doen. Het maakt mijn werk als turncommentator boeiend en belevingsvol.

Mijn werkplek in de North Greenwich Arena is uitstekend. Ik zit midden voor de vloer, dus in het midden van de lange zijde en heb zo een uitstekend zicht op alle turntoestellen. Links mijn collega van de Franse televisie en rechts twee collegae van de Russische televisie. De vrouwelijke commentator van Rusland was in het verleden internationaal jurylid. Ik ben haar als bondscoach van de vrouwenturnploeg vaak tegengekomen op EK’s en WK’s.

Danell Leyva is turner in het USA-team en heersend wereldkampioen aan de brug met gelijke liggers. Een persoonlijke ontmoeting had ik met hem en vooral met zijn trainer/pleegvader tijdens het Univé Gym Gala in december vorig jaar. Danell en zijn moeder zijn immigranten uit Cuba evenals zijn trainer Ian, die zich later bij hen voegde in de USA. Beiden zijn helemaal gek van turnen en vooral Ian gaat bij elke wedstrijd compleet uit zijn dak. Als Gala-presentator speelde ik daarop in, wat Ian weer waardeerde met een T-shirt van Danell Leyva. In London ontmoette ik hem en zegde toe in de teamfinale dit T-shirt te dragen. Het USA-team had zich als eerste geplaatst. Maandagavond bleek weer eens, dat resultaten in het (recente) verleden geen enkele garantie geven in de toekomst. Het Amerikaanse team liet het liggen. China, Japan en Groot-Brittannië wonnen het eremetaal. Danell Leyva zat na de wedstrijd helemaal stuk. Ik wens hem revanche in de individuele meerkampfinale woensdag. Zijn T-shirt zal ik weer dragen.

Zojuist kom ik terug van de teamfinale vrouwen. De NOS zond de hele wedstrijd live uit. Wat zijn de Amerikaanse meisjes krachtig, dynamisch en zelfverzekerd! Ze zijn ook gewend aan de bijval die 15.000 toeschouwers kunnen genereren. Ze blijven hun focus houden op het toestel. Al zou je een kanon afvuren, dan nog gaan ze zonder blikken of blozen door met hun oefening. De Russische meisjes wisten daar minder goed mee om te gaan. En dat is nodig om te winnen. De Sovjet-Unie won 10 x goud in de teamfinale vrouwen, Rusland nog nooit. Brons in Athene 2004 was tot London het hoogst haalbare. Zilver is dan een verbetering, maar de glans nam af door het falen op vloer. Zo voelden de Russische meisjes dat.

Laat blijken aan de NOS als u het turnen op televisie waardeert. De redactie is gevoelig voor wensen van kijkers.

advertentie
advertentie