Hans van Zetten in Londen: Voor de zevende keer naar Spelen

26 juli 2012 om 00:00 Sport

LEERSUM - Hans van Zetten uit Leersum geeft de komende weken tv-commentaar bij de turnwedstrijden tijdens de Olympische Spelenin Londen. In deze krant tekent hij zijn relaas op.

Bevoorrecht. Met dat gevoel reis ik af naar de Olympische Spelen. Londen is voor mij als televisiecommentator van NOS Sport al weer de zevende Zomerspelen. In die rol mag ik op de voorste rij van het grootste mondiale sportevenement plaatsnemen. Vanaf mijn commentaarposities heb ik functioneel een riant zicht op de wedstrijdarena. Dagelijks duiding geven aan het Olympische turnen. De sportdiscipline met een Spartaanse training en een koninklijke uitstraling. Meer dan een halve eeuw is turnen mijn passie. Dan is het een groot voorrecht om u als televisiekijker te dienen.

Nederland 1 is gebombardeerd tot Olympisch Zender. Vanaf 07.00 uur tot 23.30 uur is NOS Sport onafgebroken aan zet. Na het ontbijtblok van twee uren volgt Studio Sportzomer en vanaf een uur of tien live naar de diverse venues. Komende zaterdag zal dat tegen 12.00 uur de North Greenwich Arena zijn, waar Epke Zonderland in actie komt aan de rekstok. Op de eerste dag van het Olympisch turntoernooi staan tussen 12.00 en 23.00 uur de kwalificatiewedstrijden geprogrammeerd. Er komen 98 turners in actie. Epke moet zich bij de beste acht plaatsen om door te dringen tot de Olympische rekstokfinale op dinsdagmiddag 7 augustus. Zal het hem lukken? Ik voel nu al de spanning in mijn lijf. Ook heeft hij kansen op het toestel brug met gelijke liggers.

Bij de dames is de hoop gevestigd op de nationale turnkampioene Céline van Gerner die zondag van start gaat. Ook zij treft op die dag 97 concurrenten. Haar primaire doel is het bereiken van de individuele meerkampfinale. De beste 24 turnsters komen daarvoor in aanmerking. En dat is na Elvira Becks in Barcelona 1992 nooit meer een Nederlandse gelukt. In Montreal 1976 had ik als turncoach een pupil in de individuele meerkampfinale: de toen 13-jarige Monique Bolleboom uit Zoetermeer. Zo jong kunnen Olympische turnsters niet meer zijn. De minimumleeftijd is 16 en de gemiddelde leeftijd in London 20 jaar.

Ook heeft ons land weer een deelneemster aan het Olympisch trampolinespringen: de 31-jarige Rea Lenders. Volgende week zaterdag 4 augustus moet haar dag worden. Ze is in Hoogezand ontdekt en opgeleid door Irma Stiekema-Hendriks. Deze trampolinecoach is als turnster door mij opgeleid. Alleen al daardoor voel ik mij verbonden met Rea Lenders.

De komende twee weken zal ik u in De Kaap informeren over mijn Olympische belevenissen. Vandaag om 17.00 uur locale tijd zijn wij geland op London City Airport waar we naar het Thistle hotel Marble Arch worden gebracht. Dit hotel staat op de kop van Hyde Park om de hoek bij Oxford Street.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor mij. Voor vertrek ben ik drie dagen hard aan het werk geweest om alle informatie te verzamelen. De biografieën van alle turners, turnsters en trampolinespringers moeten op orde zijn en in live-uitzendingen terstond beschikbaar. De voorbereiding is ook een mentaal proces, waarin je enerzijds zoveel mogelijk data in je hoofd opslaat en anderzijds verbanden legt tussen sporters en gebeurtenissen. Eenmaal op zender moet alles paraat voorhanden zijn. Pas dan kan ik scherp op het beeld mijn duiding toevoegen.

En dat is voor mij de Olympische uitdaging en wordt voor u - naar ik hoop - een Olympische belevenis.

advertentie
advertentie