Kitesurfster eerste in China

12 juli 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - Backpacken en kite-surfen in Azië met die insteek ging Nanette van der Snoek in het najaar op reis. En dat niet zonder succes. Wie kijkt op de website van de KTA tour (Kiteboard Tour Asia) ziet Nanette op de eerste plaats van de Top Ranking Dames Freestyle staan. Even was Nanette terug in Maarn om vervolgens in het Duitse Sylt te starten met de Kiteboard Tour Europe, waar ze als vierde is geëindigd. In augustus is het spektakel in Nederland te zien op de Brouwersdam, een bekende surfspot in Zeeland.

Reis door Azië geweldige ervaring

door Monique José Timmermans

Bij kitesurfen staat de sporter op een surfboard en wordt voortgetrokken door een grote vlieger. Leren kiten betekent vooral het goed leren besturen van deze vlieger.

Pas vier jaar geleden begon Nanette zelf actief met kitesurfen: ,,En het wordt steeds verslavender.” Voor ze zelf het water op kon, ging ze vaak met haar broer mee om hem te helpen als hij ging kiten. Ze nam vervolgens zelf les, haalde haar instructeursdiploma en gaf les in Friesland. Pas toen ze haar rijbewijs had en zelf op pad kon zodra de wind gunstig was, kon ze zich echt op de sport storten. Freestyle heeft dan haar absolute voorkeur. ,,Dat is springen, draaien, salto’s, spelen met de golven. In tegenstelling tot het racen, waarbij je zo snel mogelijk een parcours aflegt.” Dit laatste wordt een Olympische sport.

De KTA was de reden om naar Azië te gaan. In de Filippijnen, Vietnam, Thailand en China nam Nanette aan de wedstrijden deel en tussendoor reisde ze naar Maleisië, Taiwan, Australië en Sri Lanka. ,,De wedstrijddeelnemers vormen geen reizend circus, tussendoor gaan de Aziaten gewoon naar huis.”

Lokale bevolking

Nanette reisde vooral langs de kustgebieden, om te kunnen kitesurfen. ,,Het contact met de plaatselijke bevolking is zo leuk. Op sommige plekken kennen ze de sport nauwelijks en op andere wordt er door de lokale bevolking ook veel gevaren. Allemaal zijn ze heel nieuwsgierig. Het is praten met handen en voeten omdat bijna niemand Engels spreekt. En dat terwijl je altijd iemand nodig hebt bij kiten voor het op- en neerlaten van je vlieger.” Een sociaal gebeuren dus langs de waterkant.

Wennen

Op de wedstrijdlocaties was het belangrijk om er eerder te zijn, zodat ze kon wennen aan de omstandigheden. ,,Die zijn bepalend voor de trucs die je kunt doen. De sterkte van de wind, wel of geen golven. Tijdens de wedstrijddagen heb je als je aan de beurt bent 7 minuten om te vlammen en je tegenstanders voor te blijven. Zo veel mogelijk power, risico en diversiteit in de trucs. En dan afhankelijk van de prestaties van de tegenstanders nog wat extra doen. “

Met haar grote kite en haar blonde haren viel Nanette enorm op in Azië. Was ze ergens wat langer dan werkte ze er bijvoorbeeld in de surfshop of horeca in ruil voor kost en inwoning. ,,Het reizen zelf was vaak een heel gedoe met 48 kilo bagage in de reguliere bussen”, vertelt de kitesurfster, die na het succes haar studie even laat liggen om eerst verder te varen op de Europese Tour.

advertentie
advertentie