140 miljoen voor stationsrenovatie vol vage details

9 juli 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Vorige week werd bekend dat het Ministerie van Infrastructuur en Milieu definitief besloten heeft om 140 miljoen beschikbaar te stellen voor de vernieuwing van het stationsgebied Driebergen-Zeist. Al eerder was vastgesteld dat de regiopartners BRU, Provincie en de gemeentes Utrechtse Heuvelrug en Zeist tezamen 26,2 miljoen in het project investeren om het stationsproject op duurzame wijze 'op te leuken'. Het geld voor de veelbesproken renovatie is er dus. Maar helderheid nog niet, vindt een flink deel van de gemeenteraad.

door Jan de Beer

Dit voorjaar ging de raad zeer aarzelend akkoord met een pakketje van elf beslispunten. Meerdere fracties klaagden over grote onduidelijkheid wat betreft de werkelijke strekking van de beslispunten. Zij lieten weten dat er over deze punten, in september, als het bestemmingsplan wordt vastgesteld, absoluut meer duidelijk moet zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de toegankelijkheid van het station voor mindervaliden, de gevolgen van de 'deal' met de Triodosbank om op landgoed De Reehorst een hoofdkwartier te bouwen, de werkelijke omvang van de verdiepte parkeergarage, de implicaties van de kantorenbouw rond het station en, last but not least, de mogelijke nadelige effecten van de renovatie op de ecologische structuur in het gebied. Bovendien waren diverse raadsleden nogal verbolgen over het feit dat het Heuvelrugcollege de vastgoedontwikkeling in het stationsgebied 'op eigen houtje' had aangemeld voor de Crisis- en Herstelwet, zodat de bouw van kantoren versneld kan worden uitgevoerd.

Ondanks deze irritatie en de uitgebreide opsomming van onzekerheden ging de raad (met uitzondering van de SP) toch akkoord met het beslispakket. Dat gebeurde in de veronderstelling, en mét de verzekering van wethouder Bert Homan (VVD), dat er nog voldoende ruimte zal zijn om kritisch naar de plannen te kijken en aanpassingen door te voeren. Intussen zijn meerdere maanden verstreken. In hoeverre alle mistige details inmiddels van een concrete invulling zijn voorzien is op dit moment nog totaal onzichtbaar.

Wel heeft wethouder Homan na het bekend worden van het definitieve besluit van de minister om 140 miljoen beschikbaar te stellen, opnieuw gemeld dat Driebergen het 'meest duurzame station van Nederland' krijgt met niet alleen een overkapping van zonnepanelen, een enorme fietsenstalling en een oogstrelend uiterlijk, maar mogelijk ook een 'eigen' biovergistingscentrale in de omgeving om het snoeiafval uit de gemeente te verwerken. De voorbereiding van het bestemmingsplan is volgens Homan momenteel in volle gang. Het wachten is nu op de behandeling hiervan in september. Dan zal blijken of de helderheid die wethouder Homan de gemeenteraad heeft beloofd, even overtuigend is als de 140 miljoen van de minister.

advertentie
advertentie