Ondernemend Heuvelrug: ABM bestrijdt beestjes

19 juli 2012 om 00:00 Ondernemend

Mensen denken vaak aan vies en vuil bij ongedierte maar dat is volgens Berends een misvatting. Hij verdiept zich in het doen en laten van de dieren. ,,Elke dag is leerzaam. Hoe ontwikkelen dieren zich, waarom zitten ze op bepaalde plekken en hoe los je dat op.” Niet iedere optie staat daarbij open. Er zijn strikte eisen voor de branche; met ingang van 1 januari 2013 moeten alle bedrijven gecertificeerd zijn door de Nederlandse Vereniging voor Plaagdiermanagement. Als eerste ZZP’er in de branche heeft Berends het certificaat recent in ontvangst mogen nemen.

LEERSUM - Met de zomerse temperaturen komt ook het ongedierte weer eerder hinderlijk in en rond huis. Marcel Berends van ABM ongediertebestrijding weet er wel raad mee. Vanuit Leersum is hij dagelijks op pad - soms tot ver buiten de regio - om muizen, wespen, mieren of houtworm te lijf te gaan. Altijd Bezig Met ongediertebestijding. Naast de vaste contracten die hij heeft met bedrijven doet Berends veel werk voor particulieren. ,,Dat is eigenlijk het leukst omdat iedere klus weer anders is.”

door Monique José Timmermans

Als klanten bellen met een ongedierteprobleem zal Berends afhankelijk van het probleem telefonisch advies geven. ,,Dit is vaak het geval bij muizen in huis. Die lopen naar binnen door (ventilatie)openingen in muren of gewoon door de openstaande deur. Die openingen dichtmaken en (kindvriendelijke) vallen neerzetten is dan de oplossing.” Een andere zaak is het met wespennesten. Daarvoor komt Berends altijd langs, in principe dezelfde dag nog, om het nest tegen een vaste prijs te verwijderen. ,,We zijn voor wespennesten de goedkoopste op de Heuvelrug.”

Ter plaatse is de eerste stap de omgeving goed bestuderen en de loop/vliegroute van het ongedierte achterhalen. Pas dan kan de oorzaak aangepakt worden. ,,Onbewust lokken mensen ongedierte richting huis met bijvoorbeeld vogelvoer.”

Veel middelen zijn verboden, maar er komen ook steeds weer nieuwe producten op de markt die prima werken. Zo maakt Berends bij de bestrijding van mieren gebruik van een speciale gel die ongevaarlijk is voor mensen. ,,Je hoeft na gebruik niet een tijd het huis uit.”

Op plekken waar overlast is van vogelpoep plaatst de plaagdierbestrijder schotels met een fluoriserend goedje. ,,Vogels vliegen om voor UV-licht. Het is heel goed toepasbaar op lichtbakken van bedrijven en in tegenstelling tot de bekende metalen pinnen niet zichtbaar vanaf de straat.”

Problemen met ongedierte? Neem contact op met ABM ongediertebestrijding op 06 20 52 38 89. Dat kan op weekdagen van 08.00-22.00 uur, zaterdag van 10.00-20.00 en zondag van 12.00-18.00 uur. www.abmongediertebestrijding.nl.

advertentie
advertentie