Peuters naar De Trommelaar

5 juli 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - Peuterspeelzaal ‘t Hummelhonk zal per 1 januari 2013 gevestigd worden bij Kindercentrum De Trommelaar. De peutergroep valt met ingang van die datum onder de Wet Kinderopvang, zo heeft KMN Kind & Co - de aanbieder van beide voorzieningen - medegedeeld.

Speelzaal wordt onderdeel van dagopvang

door Monique José Timmermans

Reden voor deze wijziging is de stopzetting van de gemeentelijke subsidie die met de ouderbijdrage de inkomstenbron voor de peuterspeelzaal vormt. Regiomanager Dinie Remmelts: ,,De afgelopen maanden hebben wij benut om, in nauw overleg met de beide peuterspeelzaalleidsters en de Oudercommissie, een nieuwe vorm voor de peuterspeelzaal te kiezen die past binnen de huidige wetgeving en financieringsmogelijkheden. Uitgangspunt is het op niveau houden van de kwalitatieve werkwijze geweest.”

Meer mogelijk

Als voordelen van de toekomstige situatie ziet Remmelts de grotere interactie tussen de kinderopvang en peuterspeelzaal door de vestiging op dezelfde locatie. ,,De peuterspeelzaal wordt meer gelijkgetrokken met de kinderdagopvang, zoals de wetgever wil. Bovendien is er op pedagogisch gebied meer mogelijk met twee professionele leid(st)ers op een groep van maximaal 14 peuters.”

De kleinere groepsgrootte en de tweede beroepskracht, in plaats van een ouder zoals nu gebruikelijk is, brengen kosten met zich mee die door de ouderbijdrage moeten worden opgebracht. Deze gaat dan ook fors omhoog naar circa €80,- per maand bij afname van 1 ochtend in de week. De keuze om meer ochtenden af te nemen staat ook open.

Aangezien de peuterspeelzaal valt onder de Wet Kinderopvang, is de kinderopvangtoeslag voor werkende ouders van toepassing. Volgens Remmelts komt minder dan de helft van de ouders met een kind op de peuterspeelzaal niet in aanmerking voor deze teruggave van de overheid. ,,Voor hen betekent dit ongeveer een verdubbeling van de kosten per ochtend, ten opzichte van de huidige situatie.”

Desondanks hebben ouders goed gereageerd op de voorstellen. ,,Slechts een handjevol ouders is naar de informatieavond gekomen, er waren weinig vragen.” Veel blijft dan ook gelijk na de kerstvakantie. De vertrouwde leidsters Caroline (4 ochtenden) en Jenny (2 ochtenden) blijven de groepen begeleiden, aangevuld met een nieuwe medewerker voor de dinsdag- en donderdagochtend. Maandag tot en met donderdag zijn de peuters straks welkom van 08.30-12.00 uur.

De Speeldoos

Kort stipt de regiomanager de situatie in Maarsbergen aan. Deze is wezenlijk anders, de gemeente blijft de peuterspeelzaal daar subsidiëren omdat er geen kinderdagopvang in het dorp wordt aangeboden. Tijdens de zomer wordt binnen het schoolgebouw een ruimte geschikt gemaakt voor medegebruik door de peuters die nu spelen in een afgeschreven bijgebouw op het schoolplein. ,,We zijn heel blij met deze verhuizing naar het schoolgebouw, waar we twee ochtenden in de week gebruik zullen maken van de ruimte”, aldus Dinie Remmelts.

advertentie
advertentie