Seniorenplatform: Offensief tegen verspilling medicijnen

22 juni 2012 om 00:00 Nieuws

We lijken grootgebruikers te zijn. Wij, senioren. Het gaat daarbij om medicijnen. Of het ook werkelijk zo is? Niemand die de cijfers precies kent. Feit is dat senioren relatief grote afnemers zijn. Maar of afname en gebruik hetzelfde zijn?

Logisch dat we vaak een beroep op medicijnen en verbandmiddelen moeten doen; de ouderdom komt met gebreken. Een pijntje hier, slijtage daar. Elke 65-plusser kan er over meepraten. De gezondheidszorg is goed geregeld in Nederland en voor bijna elke kwaal kunnen huisartsen en specialisten iets voorschrijven. Maar er lijkt een groot verschil te zijn tussen wat we werkelijk nodig hebben en wat we 'krijgen'. Het is hoog tijd voor een offensief tegen verspilling van medicijnen, en daarin moeten we zelf het voortouw nemen.

Het seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug roept ouderen op om het goede voorbeeld te geven. Vraag bij de arts om een meer precieze inschatting van de benodigde medicijnen. Het is een fluitje van een cent om een eerste portie niet te groot te maken en te werken met herhaalrecepten. Met een kritische realiteitszin aan het begin van een traject kan veel bespaard worden.

Honderd miljoen?

Minister Edith Schippers maakte onlangs bekend dat uit recent onderzoek was gebleken dat er in totaal een slordige honderd miljoen euro verspild wordt op dit gebied. In elke huishouden is wel een doos of la vol met overgebleven middelen. Maar met name patiënten in de thuiszorg hebben gemiddeld wel voor honderd euro aan overbodige medicijnen en verbandmiddelen thuis liggen.

De minister bindt de strijd aan tegen deze verspilling en richt zich daarbij op huisartsen, apotheken, specialisten en de farmaceutische industrie. Zeker van groot belang. Als er kleinere verpakkingen beschikbaar komen of als de zorgverleners de mogelijkheden krijgen om grootverpakkingen te verdelen over meerdere patiënten, dan zijn dat belangrijke stappen. Maar een beroep op ons eigen gezonde verstand lijkt ons ook op zijn plaats.

Zorg betaalbaar houden

Wij betalen via de belastingen en de steeds stijgende eigen bijdragen aan de zorgverzekeraars natuurlijk zelf voor de zorg. Het is echt niet zo dat alles wat we 'krijgen' niets kost. Willen we de zorg betaalbaar houden, dan zullen we kritischer moeten zijn. Niet op het verkrijgen van noodzakelijke medicijnen en verbandmiddelen, wel op de overbodig grote porties die nu nog al te vaak usance zijn.

Peanuts? De cijfers zeggen van niet. De minister en de Nederlandse Zorgautoriteit doen overigens meer. Zij slaan de weg terug in naar meer eerstelijnszorg in de woonbuurten en de terugkeer van wijkverpleegkundigen. De seniorenorganisaties pleiten daar al langer voor.

Doe mee aan de strijd tegen de verspilling van medicijnen. Het begint bij onszelf!

Tyne van der Ven

Bestuurslid Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug,

Tel.0343-517095

advertentie
advertentie