Bakkerij gaat na 71 jaar dicht

18 juni 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Aanstaande zaterdag 30 juni zal het de laatste dag zijn dat brood- en banketbakkerij Jacobs aan de Dokter Hermansstraat geopend is. Ruim 71 jaar lang is deze oer-Driebergse bakkerij een vertrouwd adres geweest. De laatste 41 jaar hebben Harry Jacobs en zijn vrouw Jeanne het bedrijf gerund, en in de periode daarvoor zwaaide de vader van Harry de scepter in de bakkerszaak. Aan die lange geschiedenis komt nu een einde. Wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd sluiten Harry en Jeanne eind deze week de deuren van hun zaak.

door Jan de Beer

Door het sluiten van de zaak wordt de bedrijvigheid op de Dokter Hermansstraat opnieuw aanzienlijk minder. Jaren geleden, bij de start van de bakkerswinkel, was dat nog heel anders. ,,Toen mijn vader in 1941 de bakkerij overnam van de heer Houtman, zaten hier tal van winkels", vertelt Harry Jacobs. ,,Er was een sigarenwinkel, een slager, een groentezaak, een kapper, een wolwinkel, een rijwielhandelaar en een zelfbedieningszaak. De bedrijvigheid op de Dokter Hermansstraat, die toen overigens nog Bessenweg heette, was dermate groot dat er een eigen winkeliersvereniging bestond, waarvan mijn vader lange tijd voorzitter is geweest."

Overigens waren er in die tijd niet alleen op de Dokter Hermansstraat, maar ook elders in het dorp opvallend veel zelfstandige winkeliers. Toen Harry's vader begon met zijn bakkerszaak, moest hij concurreren met maar liefst achttien andere bakkerijen in Driebergen.

Harry, de enige zoon uit het gezin van vijf kinderen, wist al zeer vroeg dat hij in de voetsporen van zijn vader wilde treden. Hij zette daarmee een echte familietraditie voort, want ook zijn grootvader heeft een bakkersbedrijf gehad. Na een gedegen opleiding en werkervaring bij diverse andere bedrijven nam Harry in 1971 de zaak van zijn vader over. ,,Ik heb er nooit spijt van gehad want het is een heel rijk beroep", zegt hij. ,,Natuurlijk moet je altijd erg vroeg opstaan, het is een gedisciplineerd leven, maar het boeiende van dit vak is dat je er veel creativiteit in kwijt kunt." Dat vindt ook zijn vrouw Jeanne. ,,Bij het brood is het aantal soorten en smaken in de loop der jaren enorm toegenomen", zegt ze. ,,Maar ook op het gebied van gebak zijn de mogelijkheden steeds meer uitgebreid. Wij hebben ons daarbij onder meer gespecialiseerd in de fototaarten en natuurlijk de bruidstaarten die heel hoog kunnen zijn en met spuitwerk versierd worden."

Harry Jacobs heeft zichzelf altijd als een 'allround' bakker beschouwd. ,,Het gaat niet alleen om brood maar ook om hartige hapjes voor recepties, of zoete producten voor bijzondere gelegenheden" zegt hij. ,,We hebben ons extra bekwaamd in het uitvoeren van speciale taartopdrachten, en in het werken met chocola." Op dat gebied heeft bakkerij Jacobs, vooral met oogstrelende 'paasstukjes', behoorlijk naam gemaakt. Deze smakelijke objecten, voorzien van eigengemaakte chocolade-eieren, werden altijd rond de Paasdagen gepresenteerd en zijn meerdere keren met een prijs bekroond.

Na ruim vier decennia intensief maar gevarieerd werk in de bakkerszaak kijken Harry en Jeanne nu uit naar de vrije tijd die in het verschiet ligt. ,,Niets moet en alles mag, dat is ook weleens prettig", zegt Harry. Opmerkelijk gegeven is dat hun werknemer Cees Sikking op het moment van de sluiting precies 40 jaar in dienst is bij de Jacobs. Een zeer gewaardeerde medewerker, en dat geldt volgens Harry en Jeanne ook voor de overige personeelsleden: Inge, Willeke en Anton. ,,Natuurlijk danken wij al onze klanten voor het vertrouwen dat zij ons door de jaren heen gegeven hebben", aldus het bakkersechtpaar. ,,We hopen hen zaterdag allemaal de hand te drukken, want dan houden wij vanaf 15.00 uur een afscheidsreceptie."

advertentie
advertentie