Kijk op cultuur: Kunstobjecten en oude technieken

21 juni 2012 om 00:00 Cultuur

Het was de leukste en leerzaamste manifestatie op de Heuvelrug: de ‘Twee levens van hout’. Het vond plaats in het Von Gimbornarboretum en het was er afgelopen zondag zó druk, dat verkeersregeling nodig was.

Het Von Gimbornarboretum is eigenlijk een openluchtmuseum. Het herbergt een schitterende collectie bomen en heesters. Duizenden in- en uitheemse bomen en struiken staan op natuurlijke wijze gerangschikt en een aangenaam wandelpark. Alle groene bewoners zijn voorzien van tekst en uitleg hetgeen een wandeling tot een leerzame ontdekkingstocht maakt. En dit arboretum leéft; het is niet zomaar een verzameling bijzonder groen; er gebeurt van alles. Afgelopen zondag spande de kroon met een dag geheel gewijd aan HOUT.

door Nicole van der Schaaf

Het eerste leven van het hout kon bekeken worden in de vorm van de levende bomen in het arboretum. De tweede fase van het leven van hout werd tentoongesteld in een aantal kramen en presentaties in het park. Kunstenaars, ambachtslieden, techneuten en andere houtliefhebbers uit het hele land presenteerden hun creaties in hout. Er waren schitterende houten beelden bij, zowel figuraties als abstract. Binnen die laatste categorie lieten de houtbewerkers zich leiden door de grillige vormen die een stuk hout kan aannemen. Figuraties stonden er in de vorm van fraaie vogels en enkele indrukwekkende naakten, gesneden en gepolijst uit een hazelaar.

Een houten beeld kun je hakken, snijden of zagen en voor kleine objecten is een houtdraaimachine een handig hulpmiddel. Je kunt er allerlei mooie gebruiksartikelen mee maken, maar ook kleine beeldjes, schalen en andere voorwerpen. Als duurzaam alternatief voor de elektrische houtdraaimachine werden er demonstraties gegeven met de mechanische trap-draaibank, die met de voeten aangedreven wordt. Met behulp van een lange, buigzame stok, een touw, een sterke veer en een houten stellage waarbinnen alle delen met elkaar verbonden zijn, is het mogelijk ook grotere objecten al draaiend te bewerken.

Maar ook andere oude technieken - bijvoorbeeld voor restauraties - werden voor een groot publiek aanschouwelijks gemaakt. Van het zien uitvoeren van die restauratie-technieken wordt men natuurlijk geen vakman/vrouw, maar het is zeker interessant om eens te bekijken hoe een en ander in zijn werk gaat.

Het Von Gimbornarboretum is tot stand gekomen dankzij de in Doorn woonachtige Duitse inktfabrikant Max Th. Von Gimborn. Hij was het die uit liefhebberij bomen ging verzamelen in zijn toen nog bescheiden tuin in Doorn. Later verhuisde de collectie naar het 27 hectaren tellende park nabij de Velperengh. Na de dood van Von Gimborn in 1966 kwam het arboretum in handen van de Universiteit Utrecht die het in 2010 overdroeg aan de huidige beheerder, een stichting die park en collectie nieuw leven inblies en met leuke evenementen als deze houtdag een groot publiek weet te bereiken.

Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie