Loolaan neemt heft in handen

13 juni 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Bewoners van de Loolaan hebben het Heuvelrugcollege, met de hulp van de fractie van Groen Links/PVDA, een tik op de vingers uitgedeeld. Een pakket verkeersmaatregelen dat het college op de lange baan wilde schuiven, zal door een succesvolle actie van de bewoners, toch 'zo snel mogelijk' worden uitgevoerd. Voor een publieke tribune vol Loolaanbewoners werd dat dinsdagavond door wethouder Homan toegezegd.

door Jan de Beer

De bewoners waren in actie gekomen na een brief die zij enige tijd geleden van het college ontvingen. Daarin werd gemeld dat de verkeersmaatregelen die vorig jaar in het vooruitzicht waren gesteld vanwege 'een gebrek aan draagvlak' opnieuw bekeken en aangepast zouden moeten worden. Over de uitvoering van deze maatregelen, twee wegversmallingen en een oversteekplaats, was vorig jaar overeenstemming bereikt. Het ging om een moeizaam bereikt compromis, nadat er al jarenlang vruchteloos was gedelibereerd over een oplossing voor de verkeerschaos op de Loolaan. Achtduizend auto's per dag denderen er doorheen, waarvan een groot deel een veel te hoge snelheid heeft. Met een wegversmalling aan de zijde van de Arnhemsebovenweg en aan de kant van de Hoofdstraat, alsmede een zebrapad ter hoogte van de route naar basisschool De Kring, zou de veiligheid bevorderd kunnen worden. Dat was het breed gedragen compromis dat vorig jaar concreet ter tafel lag en dit jaar zou worden verwezenlijkt. Echter omdat een drietal bewoners bezwaar maakte en deskundigen 'kanttekeningen plaatsten', werd de realisatie alsnog afgeblazen door het college.

De verblufte bewoners klopten aan bij GroenLinks/PVDA en met de hulp van deze fractie heeft men alle neuzen op de Loolaan inmiddels in één richting gekregen en daarmee de bedenkingen van het college doen verdampen. Er moet wel een boom sneuvelen en één van de wegversmallingen zal als proefopstelling worden uitgevoerd. Dinsdag tijdens de vergadering van de commissie Ruimte meldde Van Spaandonk (GroenLinks/PVDA) dat het zeer triest zou zijn als de zaak opnieuw wordt uitgesteld. Maar wethouder Homan (VVD) toonde zich bijzonder gewillig. Hij prees de inspanningen van zowel bewoners als GroenLinks/PVDA en beloofde dat de realisering reeds 'de komende weken' ter hand zal worden genomen. Eén van de wegversmallingen zal weliswaar een voorlopige status krijgen, maar wordt na een evaluatie in het najaar in definitieve materialen uitgevoerd. Boonzaaijer (SGP) vroeg zich nog wel af waarom een aanpak waarover met bewoners overeenstemming is bereikt en duidelijke afspraken zijn gemaakt, eerst 'naar raadsniveau moet worden getild' om daadwerkelijk in gang te worden gezet. ,,Gaat het college nu voortaan voor 100 procent draagvlak?" was zijn snerende vraag. Homan antwoordde met een ontkennende glimlach. Maar zijn bereidheid om de Loolaanbewoners nu toch direct ter wille te zijn, was wel degelijk een erkenning dat zij het college 'overruled' hebben.

advertentie
advertentie