Dalto's drukke weekend: drie kruisfinales

11 juni 2012 om 00:00 Sport

DRIEBERGEN - Maar liefst drie kruisfinales voor Dalto, een unicum. Bovendien was het de einddag bij Dalto met een fancy fair, jeugdtoernooi en een veiling.

Het begon met de kruisfinale van Dalto/C1000 Verberne A1. De tegenstander was DOS'46/Engeldot A1, in de zaal ook al kruisfinalist. Dalto A1 liep de hele wedstrijd achter de feiten aan en moest steeds een achterstand zien goed te maken. DOS'46 speelde goed en liet Dalto niet echt in de wedstrijd komen. Beide ploegen hadden veel last van de wind die dwars over het veld stond. Het belangrijkste verschil tussen DOS'46 en Dalto was dat DOS'46 op de cruciale momenten wist te scoren. De nederlaag was onafwendbaar.

Daarna was het de beurt aan Dalto 2, dat tegen Nic/Alfacollege 2 moest aantreden. De wedstrijd werd een thriller, want na de ruime voorsprong van vier doelpunten wist Nic de stand weer gelijk te trekken en net voor tijd zelfs op voorsprong. Een laatste schot van aanvoerder Rudo Schulting ging door de korf en de stand was 15-15. Vervolgens moest de verlenging van twee keer vijf minuten een winnaar opleveren. In de verlenging had Dalto het initiatief en kwam twee maal op voorsprong. Nic wist weer gelijk te maken. De scheidsrechter had al de laatste minuut aangegeven toen Dalto een vrije bal kreeg. Die vrije bal werd genomen en rechtstreeks naar Dide van Eck gespeeld, die vrij stond. Ze aarzelde niet en schoot de bal binnen: 18-17 en nog 5 seconden te spelen. De tijd was te kort en zo trok Dalto 2 aan het langste eind. De ploeg mag zich gaan opmaken voor de dubbel, in de zaal werd immers ook al het landskampioenschap behaald. De finale wordt gespeeld op vrijdag 15 juni tegen Blauw Wit Amsterdam.

Dan de derde kruisfinale: Dalto tegen DOS'46/Engeldot. ,,Het wordt tijd dat we een keer van DOS'46 gaan winnen'', waren de woorden van coach Ron Steenbergen. Na het verlies en gelijke spel in de zaal was DOS'46 nog geen angstgegner geworden, Dalto speelde in die twee wedstrijden niet goed.

De bal werd uitgenomen en het eerste schot van aanvoerder Jorrit Bergsma was gelijk raak. Hij had er duidelijk zin in en liet dat de hele wedstrijd door goed merken. Een strafworp voor DOS'46 en het was weer 1-1. Ook een benutte strafworp door Otto Fabius die Barbara Brouwer meekreeg en er was weer een voorsprong. De 2-2 was er in dezelfde minuut nog. Jelle Steenbeek deed hetzelfde als zijn tegenstander en schoot Dalto weer naar een voorsprong. Weer een strafworp voor DOS'46 door een onnodige fout betekende de gelijkmaker. Zo leek het even een gelijk opgaande strijd te worden, maar Jesper Oele en Barbara Brouwer dachten daar anders over, want met hun goals kwam Dalto voor het eerst op een tweepuntsmarge. Vanaf dat moment nam Dalto volledig het initiatief over en dicteerde de wedstrijd. Mooie goals van afstand van Lieveke Meiling (2), Jorrit Bergsma, Jesper Oele en Barbara Brouwer (2) en de stand was 12-8. Door wat verdedigende slordigheden kon DOS'46 nog enigszins bijblijven en bij rust was de voorsprong 12-9.

De tweede helft begon met een doelpunt van Bergsma. Ditmaal een strafworp die Kaylee Alblas meekreeg. Otto Fabius scoorde vervolgens van afstand en Jesper Oele deed hetzelfde. Weer een strafworp door Jorrit Bergsma, ditmaal voor Lieveke Meiling die na een hele slimme pass van Kaylee Alblas foutief werd afgestopt. Dalto was even overgeschakeld naar versnelling vijf en die betekende dat er een gewonnen wedstrijd werd gespeeld, want de voorsprong was inmiddels opgelopen naar 17-9. Pas bij deze stand maakte DOS'46 het eerste doelpunt in de tweede helft. Dalto liet de teugels hierna wat vieren en dat betekende nog twee goals voor DOS'46: 17-12. Jorrit Bergsma vond drie goals op rij wel genoeg en schoot zijn zevende treffer binnen. DOS'46 bleef nu wel mee scoren, maar dat bracht de winst geen moment meer in gevaar. Het sierde DOS'46 wel dat ze ervoor bleven gaan, maar Dalto was vandaag de veel betere ploeg. Bij de stand 21-14, gescoord door Barbara Brouwer (vrije bal), Jorrit Bergsma (stip van Jelle Steenbeek) en Paula Bos (mooie doorloopbal) was het tijd voor wissels en publiekswissels voor de spelers die afscheid nemen. Maarten Groot Hulze gaat naar Blauw Wit en Ilona van den Berg kwamen in het veld en Jorrit Bergsma kreeg een publiekswissel. Sietske van de Sande, vertrekkend naar SKF, kreeg ook nog speelminuten in haar laatste thuiswedstrijd. Ilona van den Berg kreeg vervolgens haar zeer verdiende publiekswissel, zij stopt met korfballen. De laatste twee doelpunten waren nog voor de statistieken. Eindstand 21-16 en Dalto naar de finale op zaterdag 16 juni om 19.00 uur bij Avanti in Pijnacker. Een mooi toetje van dit seizoen.