Verlengd: Frederik de Grote-rondleiding

7 juni 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - Museum Huis Doorn biedt sinds eind mei twee rondleidingen aan; de reguliere rondleiding of een speciale rondleiding over de relatie Wilhelm II-Frederik de Grote. Vanwege de positieve reacties van de bezoekers is besloten om deze keuzemogelijkheid te verlengen tot eind juli.

Dit jaar is het precies 300 jaar geleden dat Frederik de Grote (Frederik II) werd geboren. Deze 'verlichte' Pruisische vorst en koning leefde van 1712 tot 1786 en werd geboren als het vierde kind van soldatenkoning Frederik Willem I. Hij was een opmerkelijk heerser, klein van stuk, fragiel maar een groot strateeg en diplomaat. Hij was een bewonderaar van Voltaire, niet onverdienstelijk fluitspeler en schrijver van symfonieën. Tijdens zijn regering stelde hij de godsdienstvrijheid in, blies nieuw leven in de Pruisische Academie van Wetenschappen, schafte ondervraging door middel van foltering af maar hij voerde ook oorlogen tegen Oostenrijk (Oostenrijkse Successieoorlog) en hij viel Frankrijk, Rusland, Bohemen en Saksen aan in de Zevenjarige Oorlog.

Keizer Wilhelm II was een groot bewonderaar van Frederik de Grote. Zijn fascinatie voor deze voorganger komt duidelijk naar voren in de vele collectiestukken die Museum Huis Doorn rijk is. Niet alleen zijn veel stukken afkomstig uit de 18e eeuw ook zijn er talloze afbeeldingen en beeldhouwwerken van Frederik de Grote te bewonderen. Met Pruisisch blauw lint zijn diverse collectiestukken gemarkeerd en de rondleiders vertellen over deze beroemde en beruchte voorganger van Wilhelm II.

Aan de balie van Huis Doorn kan aangegeven worden of men of deze rondleiding of de reguliere rondleiding wil volgen. Groepen kunnen deze Frederik de Grote-rondleiding reserveren.

Museum Huis Doorn is alle dagen, behalve de maandagen, geopend. Voor tijden en prijzen zie: www.huisdoorn.nl

advertentie
advertentie