Groot houtfestijn in het arboretum

7 juni 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - De bekende Doornse bomentuin, het Von Gimborn Arboretum, houdt op zondag 17 juni op eigen terrein een grote manifestatie rond hout. Op die dag kunt u met het hele gezin komen kijken, ruiken, voelen en genieten van ‘de twee levens van hout’, zoals het thema van de manifestatie luidt. Het eerste leven is te bewonderen in de bomenpracht van het arboretum, het tweede leven in de kramen, exposities en demonstraties met en over hout en houtbewerking. Aangevuld met muziek, biologische catering en speciale activiteiten voor kinderen belooft dit het ideale dagje uit te worden voor het hele gezin.

Leer meer over ‘de twee levens van hout’

door Katka Kolmas

Het arboretum pakt op de derde zondag in juni flink uit. Naast de te houden houtmanifestatie worden er rondleidingen door het bomenpark gegeven, is er een speurtocht voor kinderen uitgezet en is er een groot terras voor de bezoekers ingericht. Directeur Wilbert Hetterscheid hoopt op een grote opkomst, zodat de houtmanifestatie wellicht een terugkerend evenement kan worden. ,,Er is veel te zien en te doen, je kunt hier met het hele gezin gemakkelijk een hele dag doorbrengen’’, aldus Hetterscheid. Rond de mammoetboom worden meer dan veertig kramen geïnstalleerd met kunst- en gebruiksvoorwerpen van hout. Medeorganisator en houtvormgever Maarten Schepers heeft vormgevers uitgenodigd die unieke producten van inlands hout maken dat natuurvriendelijk is bewerkt. Schepers licht toe: ,,Iedereen vindt bomen gewoon, maar we gaan er niet altijd goed mee om. Het arboretum draagt bij aan kennis en respect voor bomen, deze houtvormgevers doen dat ook. Mensen weten bijvoorbeeld niet dat je voor een redelijk bedrag ook meubels bij een meubelmaker kunt kopen. Of met hoeveel liefde de meest prachtige kunstvoorwerpen worden gemaakt.”

De kramen staan verspreid opgesteld in de buurt van de reusachtige mammoetboom. Op een open plek is een educatief plein ingericht met informatie over ontstaan van hout en een presentatie van de vereniging van houtsoortenverzamelaars (nehosoc). Kinderen kunnen daar onder leiding van kunstenaar Vincent de Vries zelf iets maken van hout en er zijn doorlopend ongeveer tien demonstraties te zien van houtbewerking, zoals politoeren, houtbuigen, houtdraaien, papierscheppen en meubelmaken. Ook is met eigen ogen te zien hoe kunst, muziekinstrumenten (zoals de didgeridoo), gebruiksvoorwerpen, klankhout, enzovoorts worden gemaakt.

Het arboretum, dat met zevenduizend verschillende bomen en struiken de grootste collectie van West-Europa bezit, is in 1924 gesticht door Max von Gimborn, vermogend inktfabrikant en verzamelaar van naaldbomen en rododendrons. In 1966 is het park aangekocht door de Universiteit van Utrecht, die er een wetenschappelijke collectie van heeft gemaakt en loofbomen heeft toegevoegd. In 2010 brachten buurtbewoners het park onder in een stichting. Deze heeft tot taak het arboretum als historische collectie te beheren en uit te breiden met publieksevenementen. Directeur Hetterscheid heeft veel plannen om de exploitatie van het park rond te krijgen. ,,De parkeervoorziening wordt uitgebreid, er is een inrichtingsplan gemaakt met grote aandacht voor biodiversiteit en gesprekken met diverse deelnemende organisaties en sponsoren zijn veelbelovend. Voor de uitvoering zijn we wel aangewezen op hulp van vrijwilligers en die zijn dan ook van harte welkom”, aldus Hetterscheid.

Hetterscheid hoopt dat de houtmanifestatie een unieke natuurbeleving voor het hele gezin wordt. ,,Bezoekers kunnen hier voor een relatief laag bedrag de hele dag doorbrengen. Tussen 10.30 en 17.30 uur is er van alles te doen.” Bezoekers worden uitgenodigd zo mogelijk met de fiets te komen. Meer informatie is te vinden op houtmanifestatie.gimbornarboretum.nl.

advertentie
advertentie