Tuinenfietstocht 'Fietsen voor fietsen' telt dit jaar nog meer tuinen

30 mei 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN/HEUVELRUG - Groei en Bloei, afdeling Doorn houdt op zaterdag 16 juni, samen met Vereniging Bartiméus Sonneheerdt, voor de tweede keer de tuinenfietstocht 'Fietsen voor fietsen'. Ook dit jaar gaat de tocht door de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied. Diverse tuinen van vorig jaar doen opnieuw mee en er zijn nieuwe tuinen bijgekomen. Daarnaast telt de route verschillende 'afstapadresjes'. De opbrengst van de tuinenfietstocht is voor een goed doel: een aangepaste fiets voor de meervoudig beperkte bewoners van Bartiméus in Doorn.

Historische en eigentijdse tuinen

Het thema van de fietstocht is dit keer 'historie'. Zo kunnen deelnemers een kijkje nemen in de tuin van Nieuwe Weg, een landgoed uit 1850. En speciaal voor 'Fietsen voor fietsen' stelt kasteel Lunenburg de tuinen open; de geschiedenis van dit landgoed gaat terug tot de 14e eeuw. Ook de historische moestuin van Bartiméus in Doorn is te bezoeken. Daarnaast zijn er diverse eigentijdse tuinen te bezichtigen, waaronder boerderijtuinen, gezinstuinen, liefhebberstuinen en landschapstuinen. In een aantal tuinen organiseren de eigenaren extra activiteiten, zoals uitleg over bijen houden, verkoop van stekken en snijden van wandelstokken.

Onderweg zijn er adresjes waar even kan worden afgestapt, waaronder landwinkel De Kersenhut en de korenmolen in Cothen, het nostalgische winkeltje IJs & Koek in Langbroek en de nieuwe imkerij in Wijk bij Duurstede.

Fietsen voor goed doel

De deelnemers aan de tuinenfietstocht fietsen voor een goed doel: alle opbrengsten zijn bestemd voor een aangepaste fiets waarmee de meervoudig beperkte bewoners van Bartiméus in Doorn samen met een begeleider op pad kunnen. Een begeleidster vertelt: ,,Doordat ze doofblind, verstandelijk en lichamelijk beperkt zijn, zijn onze bewoners nauwelijks mobiel. Ze genieten dan ook enorm wanneer we ze meenemen voor een tochtje in een rolstoelfiets met hulpmotor. De snelheid van de fiets en het gevoel van de wind in hun gezicht is voor hen al een heel bijzondere ervaring waar ze volop van genieten. Voor ons maakt de hulpmotor het trappen een stuk lichter, waardoor we nu op één dag met alle bewoners van een groep een rondje kunnen maken.''

Meer informatie

Datum: zaterdag 16 juni van 10.00 tot 17.00 uur. Start: moestuin Bartiméus, Driebergsestraatweg 44, 3941 ZX Doorn. Toegang: € 10,- inclusief routebeschrijving, knabbelknapzak en toegang tot de tuinen. Kinderen tot 12 jaar gratis. Aanmelden: tot 14 juni via www.steunbartimeus.nl/tuinenfietstocht, of op 16 juni in de moestuin van Bartiméus.

advertentie
advertentie