Bosruiters een halve eeuw actief

29 mei 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Vijftig jaar is natuurlijk een zeer lange tijd waarin heel veel mensen betrokken zijn geweest bij onze vereniging", zegt Wim Huisman. ,,Van zo'n 650 mensen hebben we de adressen achterhaald en die zijn allemaal benaderd voor de jubileum-reünie die op zaterdag 9 juni plaatsvindt in het Auroragebouw." Wim Huisman is sinds zeven jaar voorzitter van de Driebergse Bosruiters, maar reeds vanaf zijn vroege jeugd was hij betrokken bij de paardensportvereniging. Het vijftigjarig bestaan van de Bosruiters is volgens hem een memorabele mijlpaal, niet alleen omdat de club zich ontwikkeld heeft van een klein gezelschap met pony's tot een veelzijdige hippische gemeenschap, maar ook omdat de leden van de Bosruiters in de loop der jaren aan tal van Driebergse hoogtijdagen kleur hebben gegeven.

door Jan de Beer

De geschiedenis van de Bosruiters begon in 1960 toen mevrouw Noordam en de heren Storm en Van de Kamp een ponyclub in het leven riepen. De club kreeg een officiële status toen deze in 1962 als vereniging werd ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dankzij één van de oprichters, de heer Van de Kamp die beheerder was bij Hydepark tussen Driebergen en Doorn, heeft de vereniging zeer lang over een eigen terrein midden in het bos kunnen beschikken. Volgens Wim Huisman is de naam 'Bosruiters' direct terug te voeren op deze mooie plek in het Hydepark die tientallen jaren als thuisbasis heeft gefungeerd. Zo'n zes jaar geleden kwam daar echter een einde aan omdat de locatie niet langer beschikbaar was voor de paardenactiviteiten. Gelukkig kwam er een oplossing die weliswaar vooralsnog tijdelijk is, maar niettemin van levensbelang voor de Driebergse rijvereniging. De agrariër Gijs Hoogenraad, die eveneens al jaren - onder meer als instructeur - bij de Bosruiters betrokken was, stelde een deel van zijn terrein aan de Engweg beschikbaar. Vanwege de woningbouwplannen aan de Lange Dreef is zijn bedrijf inmiddels omgevormd tot een kleinschalige paardenfokkerij en het lijkt er op dat de activiteiten van de Bosruiters aldaar ook door de gemeente met een welwillend oog worden aanschouwd. In ieder geval wordt algemeen erkend dat allerlei festiviteiten die de afgelopen vijftig jaar in Driebergen hebben plaatsgevonden, dankzij de Bosruiters een extra kleurrijk sausje hebben gekregen.

,,Er zijn meerdere activiteiten waar de Bosruiters altijd bij betrokken zijn geweest", vertelt Wim Huisman. ,,Zoals de intocht van Sinterklaas, de carnavalsoptocht, en het concours op Koninginnedag op het Seminarieterrein. Vooral dat Concours Hippique is altijd een enorm evenement, waaraan ruiters uit alle windstreken meedoen. In het verleden hebben we overigens ook wel eens een grote militaire parade gehouden tijdens de viering van Bevrijdingsdag." Huisman legt uit dat de Driebergse pony- en paardenvereniging daarnaast vele andere activiteiten organiseert, zoals de teamdag, de clubkampioenschappen, de bosritten en de - als 'legendarisch' omschreven - ponykampen. Aanvankelijk werden deze kampen in verschillende plaatsen gehouden, van Kootwijkerbroek tot Grolloo, maar tegenwoordig vinden ze in Driebergen zelf plaats.

De lessen bij de Bosruiters die door gediplomeerde instructeurs worden gegeven hebben in de loop der jaren tot aanzienlijke prestaties geleid. Bij wedstrijden werden meerdere keren prestigieuze prijzen in de wacht gesleept. Huiman's eigen dochter Lianne bijvoorbeeld werd regiokampioen en een andere jonge Bosruiter, Jeroen de Bree, eveneens. Opvallend bij de Bosruiters, en bij hippische verenigingen in het algemeen, is dat het vooral meisjes en jonge vrouwen zijn die zich in het paardrijden willen bekwamen. ,,Meisjes hebben veel belangstelling voor dressuur", zegt Huisman. ,,Bij jongens gaat het vooral om het springen. Maar uiteraard is onze vereniging er voor iedereen, van elke leeftijd. Eén van de jongste leden is elf jaar, maar er zijn er ook van rond de veertig. Wel is het zo dat men een eigen paard of pony moet hebben, die overigens met iemand anders 'gedeeld' kan worden."

Veel van deze paarden worden al jaren gestald op het terrein van voorzitter Huisman aan de Gooyerdijk. Hij heeft hiervoor een speciale ruime accommodatie waarmee zijn vader reeds in 1978 begonnen is. ,,Ook op die manier blijf ik altijd zeer betrokken bij het reilen en zeilen van de vereniging", zegt hij. Die betrokkenheid bleek ook uit het werk dat hij samen met anderen heeft verzet om zo veel mogelijk oud-leden te benaderen voor het komende jubileum. ,,Met heel veel telefoneren en brieven schrijven, maar ook door gebruik te maken van Facebook en Twitter konden we 650 mensen benaderen", zegt hij. ,,Het ziet er dus naar uit dat het op 9 juni een grootse reünie wordt. En dat kan natuurlijk ook bijna niet anders als je een halve eeuw bestaat."

advertentie
advertentie