De bril van Cees Oosterwijk

29 mei 2012 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - ,,Bestuurders zijn wonderlijke schepsels. Soms lijkt het of de wereld buiten de politieke arena voor hen een andere planeet is. Dan is het spel om de macht belangrijker geworden dan maatschappelijke idealen.'' Nu topadviseur Cees Oosterwijk (60) zijn loopbaan een drastische wending geeft, beziet hij de wereld van het openbaar bestuur door een andere bril. Deze maand verscheen de tweede roman van de Amerongse schrijver.

door Michiel Schaaij

In zijn eerste, politieke roman De Tijddood putte Oosterwijk nog rijkelijk uit zijn beroepservaring. Als expert in de bestuurspsychologie maakte hij de lokale politiek van dichtbij mee. De machtsspelletjes van politici en bestuurders vormden een dankbare voedingsbodem voor zijn debuutroman. De Tijddood biedt dan ook een realistisch inkijkje in de wereld van belangenverstrengeling, vriendschap en jaloezie. Maar Oosterwijks veelzijdigheid laat zich niet aan banden leggen. ,,Wat heb ik mezelf in die periode toch begraven'', zegt hij achteraf. ,,Nu ik afstand neem, ga ik heel anders aankijken tegen de jaren hiervoor.''

Oosterwijk wil meer tijd in zijn schrijversloopbaan steken. Tot dusver schreef hij zijn boeken in nachtelijke uurtjes en vrije weekenden bij elkaar. Maar dat is verre van ideaal, heeft hij gemerkt. Toen het idee voor zijn nieuwste roman De Vindtocht vorm kreeg, wist hij het plotseling zeker. ,,Ik heb iets goeds in handen, ik ben klaar voor een nieuwe stap.'' Met die overtuiging hakte de Ameronger de knoop door. Eén dag per week blijft hij als partner verbonden aan het Amersfoortse bureau BMC en daarnaast werpt hij zich met verve op zijn literaire carrière. Dat schept natuurlijk verwachtingen ,,Ik ben beroepsschrijver, het moet nu echt gebeuren'', weet hij.

In zijn nieuwe roman gooit Oosterwijk het in alle opzichten over een andere boeg. Waar hij het schrijven van De Tijddood als een worsteling ervaarde, smeedde hij de woorden en zinnen nu soepel aaneen. De Vindtocht is een soms ontroerend, soms humoristisch relaas over twee mensen die elkaar niet zoeken, maar juist dáárdoor zichzelf en elkaar vinden. Oosterwijk vult het thema vader-en-zoon letterlijk en figuurlijk op een bijzondere manier in. De hoofdrol is daarbij weggelegd voor Jozef, de mythische figuur die mensen een zetje geeft op het moment dat ze moeten kiezen.

Die rode draad pakte Oosterwijk voortvarend en innoverend op. Hij laat het niet bij woorden alleen, maar ondersteunt zijn verhaal met korte films, die integraal deel uitmaken van De Vindtocht. Met een QR-code of internetadres kan de lezer de animatiefilms op zijn smartphone of op het internet bekijken. Oosterwijk beschouwt die combinatie tussen woord en beeld als een nieuwe kunstvorm. Tijdens het schrijfproces hield hij al tot in het detail rekening met de animaties. Waar de tekst tot stilstand komt, gaan beeld en muziek woordloos verder. Een deel van het verhaal speelt zich af op de Grebbeberg, aan het uiterste puntje van de Utrechtse Heuvelrug. Dat is dan ook precies de plek waar Oosterwijk zijn nieuwe roman op zaterdagavond 16 juni lanceert. Meer informatie over die mystieke voorstelling is te vinden op internet-agenda van de regiobibliotheek: www.rbzout.nl.

advertentie
advertentie